Kerk VS tegen `Sensation'

De New-Yorkse kardinaal John O'Connor is gisteren de New-Yorkse burgemeester Rudolph Giuliani bijgevallen in zijn kritiek op de Britse moderne kunst tentoonstelling Sensation, die vrijdag open gaat in het Brooklyn Museum of Modern Art. O'Connor noemde het schilderij met olifantenmest waarop pornoplaatjes en een afbeelding van de maagd Maria zijn geplakt, van Chris Ofili, een ongeloofde aanval op de katholieke kerk en religie in het algemeen.

Burgemeester Giuliani bevestigde zijn dreigement dat hij de subsidie van 7 miljoen dollar aan het museum wil intrekken als het museum vrijdag de expositie met moderne Britse kunstwerken uit de Saatchi-collectie opent.

Ondertussen is in zowel Amerika als Groot-Brittannië verzet gerezen tegen de uitlatingen van Giuliani. De directeur van de New-Yorkse mensenrechtenorganisatie Norman Siegel heeft laten weten dat de dreigementen van de burgemeester een aanval zijn op het grondwettelijke recht op vrijheid van meningsuiting. ,,Je kan niet een toegzegde subsidie intrekken omdat een politicus toevallig een kunstwerk niet waardeert'', zei Siegel gisteren. ,,Dat duidt op een ernstig onbegrip van de Amerikaanse grondwet.''

Ook Britse kunstenaars en Amerikaanse galeriehouders hebben geprotesteerd tegen de dreigementen van de New-Yorkse burgemeester. Kunstenaars die aan de tentoonstelling meedoen, zoals Damien Hirst, die doorgezaagde varkens tentoonstelt, hebben aangekondigd de opening van de expositie te boycotten, aanstaande vrijdag. De museumdirecteur heeft nog niet gereageerd op alle kritiek. (AP)