Japanse centrale bank bij yenbeleid door knieën

De Bank van Japan, de Japanse centrale bank, gaat meer geld in de economie pompen om de economische groei te stimuleren.

Masaru Hayami, de president van de Bank van Japan, heeft deze toezegging afgelopen weekeinde gedaan tijdens een bijeenkomst van ministers van Financiën en presidenten van de centrale banken van de Groep van zeven industrielanden (G7).

Tegelijkertijd uitten de G7-landen in hun slotverklaring ,,bezorgdheid'' over de mogelijke gevolgen van de hoge koers van de yen voor de economie van Japan en de rest van de wereld.

De Japanse yen verzwakte aanvankelijk van 104,15 yen per dollar tot bijna 106 in reactie op het nieuws, maar trok in Europa vanmorgen weer aan tot rond 105 yen per dollar.

Op de valutamarkt heerste vanmorgen scepsis over de voorgenomen beleidswijziging van de Bank van Japan. Handelaren willen eerst een duidelijk bewijs dat het beleid daadwerkelijk verandert.

De toezegging van de Japanse centrale bank om met geldinjecties de economie te stimuleren kan worden gezien als een concessie aan de G7-partners en aan de Japanse regering. Ook het Internationale Monetaire Fonds heeft vorige week woensdag in zijn jongste World Economic Outlook een geldinjectie aanbevolen. Vorige week dinsdag nog ging de Bank van Japan openlijke in tegen de wens van het Japanse ministerie van Financiën door te laten weten niets te voelen voor het creëren van nieuwe liquiditeiten.

De Japanse regering had eerder deze maand gezegd Amerikaanse hulp bij interventies te willen om de koers van de yen ten opzichte van de dollar te verzwakken. Maar van Amerikaanse zijde werd duidelijk gemaakt dat Japan allereerst zijn economie moet stimuleren door vergroting van de binnenlandse vraag.

De in het slotcommuniqué gekozen formulering van ,,bezorgdheid'' houdt de mogelijkheid van gezamenlijke valuta-interventies nadrukkelijk open en lijkt deze dichterbij te brengen. Hiermee zetten de G7-partners een stap in de richting van Tokio. ,,De G7 sluit een yeninterventie niet uit, maar zegt evenmin dat een interventie zal gebeuren, noch speficeert zij het tijdstip en de omvang'', zei de Italiaanse minister Amato.

President Duisenberg van de Europese Centrale Bank zei na afloop dat tijdens de bijeenkomst niet over interventies was gesproken. ,,Maar het is de bedoeling door te gaan met op gepaste wijze samen te werken'', aldus Duisenberg.

De ECB-president volgde hiermee de letterlijke tekst van het communiqué. Ook de Amerikaanse minister Summers en zijn Japanse collega Miyazawa wilden niets toevoegen aan de verklaring.

De formulering van ,,gepaste samenwerking'' op het gebied van wisselkoersen is door de G7 wel vaker gebruikt. Maar het is vrij uitzonderlijk dat een munt, zoals nu de yen, met name wordt genoemd. Topman Tasuka Takakagi van de Bank of Tokyo-Mitsubishi voorspelde afgelopen weekeinde in Washington al voor de G7-bijeenkomst een koersdaling van de yen in twee dagen tot 110 voor een dollar.