Interesse Egypte voor onderzeeboten RDM

De Rotterdamse werf RDM is de voornaamste kandidaat voor de levering van twee onderzeeboten van het type `Moray' aan Egypte. Dit heeft directeur Pierre Pellenaars van RDM Submarines vanochtend bevestigd.

De order, ter grootte van een miljard gulden, zal worden uitgevoerd in samenwerking met de Amerikaanse marinewerf Ingalls en wapenfabrikant Lockheed Martin. RDM is gedwongen de bouw uit te voeren in samenwerking met de Amerikaanse bedrijven aangezien het geld voor de aankoop van de twee Egyptische onderzeeërs uit de Verenigde Staten komt. Als uitvloeisel van het Camp-David akkoord, het vredesakkoord tussen Israël en Egypte, krijgen beide landen in het Midden-Oosten van de Verenigde Staten een bedrag voor wapenaankopen dat grotendeels in de VS moet worden besteed. Ingalls is een duikbotenbouwer, terwijl Lockheed Martin gespecialiseerd is in zogeheten combat systems voor nucleaire onderzeeërs. Lockheed Martin wil via de RDM-order proberen ook expertise op te doen met conventionele duikboten.

Pellenaars hoopt nog voor het einde van dit jaar een intentieverklaring met de Egyptenaren te ondertekenen. Daarna verwacht hij dat het nog zes tot acht maanden duurt voordat het definitieve contract voor de order wordt getekend.

De Europese concurrenten van RDM Submarines, HDW uit Duitsland en DCM uit Frankrijk, zijn volgens Pellenaars afgehaakt. De Moray staat te boek als een van de modernste niet-nucleaire duikboten, die relatief langdurig onder water kan blijven. Niettemin is er weinig belangstelling voor de Moray, ook niet bij de Koninklijke Marine.