Huf vereeuwigt filmwereld

Fotograaf Paul Huf maakte zaterdag vanaf het dak van de Stadsschouwburg Utrecht `De foto van de Nederlandse Film'. Zo'n vierhonderd acteurs, regisseurs en producenten gaven gehoor aan de oproep om op de laatste editie van het Nederlands Film Festival in deze eeuw de gehele Nederlandse filmwereld te vereeuwigen. Vooraan, naast de oudste aanwezige, Lex Goudsmit, zit in het voor acteurs bestemde vak Monique van de Ven. ,,Ik ben maar gaan zitten omdat ik net aan mijn knie ben geopereerd'', relativeert de actrice haar ereplaats tijdens de high tea (broodjes en mini-quiches) na afloop van de opname. Achter de koningin van de Nederlandse film staan onder meer Willeke van Ammelrooy, Sylvia Millecam, Katja Schuurman, Freek de Jonge, en casting director Hans Kemna. In het vak van de regisseurs en producenten bevinden zich onder meer Frans Weisz, George Sluizer, Matthijs van Heijningen, Nouschka van Brakel, Peter Delpeut en Jan de Bont.

Scheidend festivaldirecteur Jacques van Heijningen meent dat bijna iedereen is komen opdagen. ,,Alleen Jeroen Krabbé zit nog in een vliegtuig uit Tokio, Rutger Hauer is in Londen en Paul Verhoeven kon niet weg van de set van zijn nieuwe film The Hollow Man.'' Michiel Berkel, de nieuwe directeur van het festival, herkende vooral de oude garde. ,,Maar ik heb de laatste jaren in Zuid-Afrika gewoond.'' Berkel, die zojuist een smoking heeft aangeschaft, wil volgend jaar op zijn eerste festival meer internationale gasten uitnodigen. ,,Er zouden naar het Nederlands Film Festival meer inkopers uit het buitenland moeten komen.'' Ook aan de prijzenregen op het festival wil Berkel een andere vorm geven.

Paul Verhoeven en Rutger Hauer werden een paar uur later ook gemist bij de vertoning van Turks Fruit, die door pers en een publieksjury is uitgeroepen tot de Nederlandse Film van de Eeuw. Tijdens het Gala van de Eeuw in de schouwburg reikte minister van Economische Zaken Jorritsma twee extra grote en met echt goud bedekte kalveren uit aan de producent en de regisseur van `een nationaal audiovisueel monument', Rob Houwer en Paul Verhoeven. Verhoevens echtgenote Martine (,,ik ben ook leuk'') nam het kalf namens haar man in ontvangst. Net als de andere feestsprekers, schrijver Jan Wolkers en hoofdrolspeelster Monique van de Ven, vond zij de film het resultaat van een unieke bundeling van talent. Jan Wolkers eindigde zijn grappige toespraak met weemoed. ,,Want de jeugd jaagt voorbij, en de dood is onwrikbaar.'' Verhoevens kalf raakte zoek tijdens het door Rob Houwer aangeboden feest in de foyers van de schouwburg, maar werd zondagochtend door schoonmakers in een plastic tasje op de stoep teruggevonden. Gewone kalveren waren er onder meer voor Rogier Stoffels, cameraman van Karakter en Unter den Palmen, die de Vakprijs Camera won, en Martijn Beenen, die met zijn debuut Jackson, the Man with the Box, het kalf kreeg in de categorie korte documentaire.

    • Bianca Stigter