Haar op avontuur in Karinthië

Assistent-trainer Martin Haar (47) van AZ heeft een zevenjarig contract getekend bij de Oostenrijkse derde-divisieclub Bad Bleiberg, een plaatsje in Karinthië in de buurt van Villach.

Vanwaar deze opmerkelijke stap?

Martin Haar: ,,Sportief is het misschien een stap terug. Na zes jaar wilde ik wel eens op eigen benen staan. Ik zie het ook als een verrijking van mijn levensfilosofie. Ik was als voetballer bijna een keer naar Portugal gegaan. Nu kan ik als trainer aan de slag in het buitenland.''

Wat staat je daar te wachten?

,,Het is een club met ambities die wordt geleid door een vermogend voorzitter. Deze man pakt de zaken net zo aan als Dirk Scheringa bij AZ. In de gesprekken die ik heb gevoerd met hem en trainer Peter Ristic klikte het meteen. Ex-international Ristic blijft als trainer aan de club verbonden en kan mij dus wegwijs maken. Het is de bedoeling om in een paar jaar te promoveren naar de hoogste afdeling. Maar echt druk zit er niet achter. Als ik wil kan ik aan het einde van het seizoen twee of drie aankopen doen. Maurice Gijzen en Amani Dove, twee voormalige voetballers van AZ, spelen er al.''

Wat moeten we ons voorstellen van het plaatsje Bad Bleiberg?

,,Als ik straks op mijn slee een keer gas geef ben ik er doorheen. Maar het is wel eens goed weg te zijn uit het jachtige Westen.''

Wanneer ga je daar aan de slag?

,,Bij AZ-Feyenoord zit ik zondag voor het laatst op de bank in Alkmaar. Het zal een afscheid worden met een lach en een traan. Ik heb hier een fantastische tijd gehad.''

Van Hanegem en jij waren vier handen op één buik. Zou je ook deze stap hebben gemaakt als hij nog trainer van AZ was geweest?

,,Dan had ik er misschien wat langer over nagedacht. Niets ten nadele van de huidige trainer Gerard van der Lem, maar Van Hanegem gaf mij het idee dat ik de eerste man was. Ik heb van hem geleerd dat je duidelijk en eerlijk moet zijn naar de spelers toe. Je dient ze vertrouwen te geven en ze in hun waarde te laten.''