Groen licht voor fusie van Veba en Viag

De Duitse conglomeraten Veba en Viag slaan definitief de handen ineen. De raden van commissarissen van beide concerns hebben het afgelopen weekeinde hun goedkeuring gegeven aan de fusie.

Door het samengaan ontstaat een conglomeraat met een omzet van 76 miljard euro en meer dan 200.000 werknemers. De nieuwe onderneming, waarvoor nog geen nieuwe naam is verzonnen, heeft een bijzonder breed spectrum aan activiteiten. Viag, in omvang de grootste, is actief in elektriciteit, chemie, verpakkingen en telecommunicatie. Ook Veba houdt zich bezig met elektriciteit, chemie en telecommunicatie, en ontplooit daarnaast activiteiten in olie, distributie, logistiek en onroerend goed. De nieuwe onderneming wordt na DaimlerChrysler het grootste concern van Duitsland.

Beieren gaat in verband met de fusie zijn belang in Viag terugbrengen van 25 naar 15 procent. Voor de verkoop van zijn aandelen aan Veba ontvangt de Duitse deelstaat 3,1 miljard mark, zo heeft de Beierse premier Stoiber vanochtend bekendgemaakt. Zowel Veba als Viag zijn voormalige staatsondernemingen die in het verleden zijn geprivatiseerd. De twee concerns hopen door hun samengaan een besparing van 1,6 miljard mark te kunnen realiseren.

Afgelopen week heeft Stoiber er bij de fusiepartners op aangedrongen het verlies aan arbeidsplaatsen in Beieren tot een minimum te beperken. Krantenberichten van het afgelopen weekend speculeerden op een verlies van 2500 banen.

Het grotere Veba neemt in feite Viag over: op de valreep werd gisteren besloten dat Veba 67 procent (in plaats van 70 procent) van de aandelen in de nieuwe onderneming krijgt. Deze aanpassing werd noodzakelijk omdat de beurskoers van Viag sneller was gestegen dan die van Veba, na het bekendworden van de plannen.

Vooral op het gebied van de elektriciteitsvoorziening krijgt het nieuwe concern een bijzonder sterke positie. De dochterbedrijven van Veba en Viag, respectievelijk PreussenElektra en Bayernwerk, worden samen de grootste stroomleverancier van Duitsland. PreussenElektra heeft onlangs nog de Zuid-Hollandse elektriciteitsproducent EZH ingelijfd.

Veba en Viag beschouwen beide elektriciteit en chemie als kernactiviteiten. Ook de bedrijven die actief zijn in telecommunicatie en onroerend goed zullen verder worden ontwikkeld. Welke onderdelen worden afgestoten is niet duidelijk. Wel moet Veba-dochter en mobiele-telecombedrijf E-Plus op zoek naar een nieuwe eigenaar, omdat één concern niet twee mobiele licenties in bezit mag hebben.

Het hoofdkantoor van de combinatie komt in de huidige hoofdvestiging van Veba in Düsseldorf. Volgend voorjaar moet het overnameproces volledig zijn afgerond.