Gevangenisopstand in Turkije: 10 doden

Tien gevangenen zijn gisteren gedood en ongeveer twintig gewond bij gevechten tussen bewakers en extreem-linkse gedetineerden in de gevangenis van Ulucanlar in de Turkse hoofdstad Ankara die op een muiterij zijn uitgelopen.

De rebellie, van voornamelijk aanhangers van het gewelddadige Revolutionair Volksbevrijdingsfront (DHKP-C), breidde zich vervolgens uit naar tien andere gevangenissen waar meer dan honderd bewakers in gijzeling zijn genomen. Het gaat onder andere om de berucht roerige, overbevolkte gevangenissen van Umraniye en Bayrampasa in Istanbul en de gevangenis van Bartin bij de Zwarte Zee. Vorige week werden zeven gevangenen gedood bij een afrekening tussen mafiagroepen in de gevangenis van Bayrampasa.

De jongste gevechten begonnen tijdens een zoekactie in Ulucanlar door gendarmes die waren getipt dat gedetineerden via een tunnel wilden ontsappen. Zij werden opgewacht door zwaar bewapende gedetineerden die zich achter barricades hadden verschanst. Volgens het ministerie van Justitie vielen de gevangenen het personeel en de politie aan met ,,pistolen, benzinebommen en gasflessen die als vlammenwerpers werden gebruikt''. De gevangenen kwamen om het leven toen de veiligheidspolitie het cellenblok bestormde.

Afrekeningen en bloedige muiterijen komen geregeld voor in de Turkse gevangenissen waar gevangenen vaak vastzitten in grote slaapzalen, voor tien tot zestig personen. De gevangenen beschikken in ruime mate over binnengesmokkelde wapens en mobiele telefoons. Daardoor kunnen opstanden zich snel verspreiden naar andere gevangenissen.

Premier Bülent Ecevit verzekerde gisteren dat de staat met alle middelen haar gezag in de gevangenissen zal herstellen. Volgens hem willen de opstandige gedetineerden verhinderen dat gevangenen worden overgeplaatst. De regering probeert tegen de zin van de gevangenen een eind te maken aan het systeem van grote slaapzalen, en een cellensysteem door te voeren. (Reuters, AFP, AP)