Gevangenis voor Iraanse uitgever

De uitgever van de liberale Iraanse krant Neshat, Latif Safari, is zaterdag tot tweeeneenhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld en voor vijf jaar verboden zich met journalistiek in te laten op beschuldiging van ,,belediging van de principes van de Koran''. De krant zelf was eerder deze maand al verboden. Steen des aanstoots waren twee artikelen waarin kritiek werd geleverd op de doodstraf en een beroep werd gedaan op Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei zich niet met partijpolitiek te bemoeien. Neshat, met een oplage van 200.000, was de meest flamboyante van de serie liberale kranten die onder het bewind van president Khatami zijn verschenen, en die door de conservatieve factie te vuur en te zwaard worden bestreden. Afgelopen augustus werd in dit verband de krant Salaam verboden. (Reuters, AFP)