Geruchten drijven koers NatWest op

Geruchten over concurrerende biedingen op National Westminster Bank hebben de aandelenkoers van de Britse bank vanochtend verder opgedreven. Tegen het middaguur stond de koers ruim 5 procent hoger, nadat in de media de Royal Bank of Scotland naar voren was gekomen als potentiële gegadigde. Afgelopen vrijdag bood de Bank of Scotland 22 miljard pond (76 miljard gulden) op NatWest.

Volgens berichten in de media is topman George Mathewson van Royal Bank vrijdag van de IMF-vergadering in Washington teruggekeerd om het bod op National Westminster te helpen voorbereiden. ,,We zijn absoluut van plan een bod uit te brengen en we wachten alleen nog op het groene licht om verder te gaan'', aldus een niet met name genoemde topadviseur van de bank in het blad Sunday Business. De Royal Bank of Scotland, die eerder tevergeefs heeft geprobeerd om samen met de Bank of Scotland een gezamenlijk bod uit te brengen, zou 25 miljard pond voor NatWest over hebben.

Een woordvoerder van Royal Bank wilde niet ingaan op de berichten over het komende bod van zijn bank. Wel wilde hij toegeven dat Royal Bank al enige tijd aan het kijken is naar de positie van NatWest.

In het afgelopen weekeinde is druk overleg gevoerd over de toekomst van NatWest. De directie van de vierde bank van Groot-Brittannië heeft het bod van de Bank of Scotland van de hand gewezen, maar analisten zijn ervan overtuigd dat de dagen van National Westminster als onafhankelijke bank zijn geteld. Ook de overnameplannen van de Britse verzekeraar Legal & General moeten vermoedelijk de ijskast in.

Behalve de Schotse banken worden ook Abbey National en de grootste Britse hypotheekbank Halifax als mogelijke gegadigden. Grote, wereldwijd actieve banken als HSBC en ABN Amro zouden volgens de media ook nog een rol als `redder in nood' kunnen spelen.