FC Den Bosch neemt revanche op FC Utrecht

FC Den Bosch heeft zijn eerste overwinning van het seizoen geboekt. Thuis nam de Brabantse ploeg gisteren met 3-2 revanche op FC Utrecht, dat vier dagen eerder nog met 2-0 had gewonnen in een duel om de beker. Voor de thuisploeg scoorden Deckers, Vos en Van der Laan. Voor Utrecht waren Martel (strafschop) en invaller Van der Gaag succesvol. Utrechter Jean-Paul de Jong kreeg vlak voor rust de rode kaart van arbiter Luinge. Utrecht-trainer Mark Wotte uitte na afloop zijn ongenoegen over de leiding. ,,Dit trio heeft zich belachelijk gemaakt. Luinge trekt zich van niemand iets aan'', aldus Wotte over ondermeer de omstreden arbiter.

Ook middenvelder Theo Lucius, die zelf nog een grote kans miste, vond de arbitrage niet best. ,,Van ons werd ten onrechte een doelpunt afgekeurd wegens buitenspel, terwijl die goal van Van der Laan zuiver buitenspel was. En die rode kaart voor De Jong was wel een vrij harde overtreding, maar rood was wat overdreven.''

Sparta behaalde op Het Kasteel vrij eenvoudig de derde overwinning van het seizoen. MVV werd met 3-0 weggespeeld. Usta, Den Dunnen en Marilia scoorden.

De Graafschap bood in Doetinchem NEC het eerste punt in deze competitie aan. Beide ploegen troffen tweemaal doel. De thuisploeg deed dat via Meerdink en Viscaal, voor NEC waren Renfurm en De Gier succesvol.

Roda JC, dat donderdag voor Oekraïne een voorsprong van 2-0 verdedigt bij Shaktor Donetsk, gaat met een goed gevoel het vliegtuig in. Op Kaalheide legde Fortuna Sittard de ploeg van trainer Vergoossen nagenoeg niets in de weg: 3-0. Valgaeren, Tchoutang en Peeters scoorden.

Trainer Bert van Marwijk van Fortuna was woest over de nederlaag, die in zijn ogen dik verdiend was. De coach vond dat zijn spelers met een verkeerde instelling hadden gespeeld.

Cambuur was in eigen huis niet opgewassen tegen AZ. Hoewel de 0-1 van Van Galen door respectievelijk Van der Heide en Nelisse werd omgezet in een voorsprong bij rust. Aanvaller John Bosman zorgde persoonlijk voor de ommekeer, door tweemaal te scoren. Een keer met het hoofd, en een keer met de voet. Boussatta voegde er nog een doelpunt aan toe: 2-4.

Bij menige club is men, volgens AZ-trainer Van der Lem, jaloers op de grote vechtlust en de gezonde aanvalsdrift van Cambuur. ,,Ik behoor daar ook toe. Ik vind het ontzettend knap wat coach Kruys met zijn ploeg doet. De spelers gaan voor hem door het vuur.''

In de eerste helft was Cambuur superieur. Meer dan 80 procent van de persoonlijke duels werd in het voordeel van de thuisploeg beslist. Trainer Kruys: ,,Wij creëerden de meeste kansen en maar gaven de doelpunten weg. Ja, we gaan moeilijke tijden tegemoet.''

Heerenveen en FC Twente kwamen zaterdag in een slecht duel in het Abe Lenstra Stadion niet verder dan 0-0. De beste kans was voor Van der Meyde maar doelman Vonk van Heerenveen redde wonderwel.