Explosies Mexico eisen 56 levens

Tenminste 56 mensen zijn gisteren in Celaya, een stad in het noorden van Mexico, omgekomen en 348 gewond door een reeks explosies.

De eerste explosie had gistermiddag plaats in een illegale opslagplaats van vuurwerk. Tientallen mensen werden gedood door instortende gebouwen of raakten gewond door rondvliegend glas. Het aantal doden kan nog oplopen, aldus de autoriteiten.

Na de ontploffing brak een brand uit, die vijftien minuten later de tweede explosie veroorzaakte in een gastank van een restaurant. Hierbij werd de enige brandweerwagen van Celaya opgeblazen. Een ambulance en een bestelbusje waarin journalisten zaten, raakten zwaar beschadigd. Een fotograaf, een politieagent, enkele reddingswerkers en drie brandweerlieden werden gedood. Het is nog niet duidelijk hoeveel ontploffingen er precies hebben plaatsgehad.

De doden zijn naar een geïmproviseerd mortuarium gebracht in de sporthal van Celaya, een arbeidersstad met 500.000 inwoners. In verschillende delen van de stad zijn vier opvangcentra ingericht voor dakloze burgers. Plaatselijke ziekenhuizen zijn overvol.

De explosies hadden plaats in de nabijheid van een busstation en een markt die in de weekeinden druk wordt bezocht. Het illegale vuurwerkdepot was gevestigd achter een banketbakkerij, aldus het hoofd van het plaatselijke Rode Kruis, Alfredo Sayej. ,,Deze tragedie is veroorzaakt door individuen zonder scrupules'', aldus Sayej. De Mexicaanse president Ernesto Zedillo heeft een onderzoek gelast naar de ontploffingen.

De verkoop van benzine is uit veiligheidsoverwegingen verboden. Reddingswerkers zoeken naar overlevenden in de ruïnes met de grootste voorzichtigheid uit vrees dat nog niet al het vuurwerk is afgegaan; in het illegale depot zou ten minste vier ton vuurwerk hebben gelegen, zo is uit onbevestigde bron vernomen.

Het wemelt van de illegale vuurwerkdepots en -fabrieken in Mexicaanse steden, ondanks pogingen van de autoriteiten om deze te reguleren. Vorig jaar oktober maakte een ontploffing in een clandestiene fabriek vijftien slachtoffers. Dat was in Tultepec, een voorstad van Mexico-stad die bekend is om de produktie van vuurwerk. (AFP)