De nationale kampioen is op zoek naar zichzelf

De eerste ronde van de Champions League is nog niet eens halverwege, maar het dansen op twee podia lijkt Feyenoord nu al op te breken. Drie dagen voor de cruciale ontmoeting met het Portugese Boavista leken de Rotterdammers de competitiewedstrijd tegen RKC als een routineklus te kunnen beschouwen. Maar na een bizarre openingsfase, waarin de landskampioen de fraaiste kansen onbenut liet, zette invaller Yuri Cornelisse met twee treffers voor RKC de wereld op zijn kop. Na de ongekende apotheose in blessuretijd moest Feyenoord-coach Leo Beenhakker al zijn acteertalenten aanspreken om de 2-1 nederlaag in eigen huis als een bedrijfsongeval te bestempelen.

Toch zal Beenhakker vandaag de blaren op zijn tong moeten praten om de mentale schade voor zijn spelers te beperken, want de generale repetitie voor het derde optreden in het Europese voetbalgala eindigde voor Feyenoord in een anticlimax. Reeds gisteravond bestudeerde Beenhakker de videobanden van Boavista, dat in groep C van de Champions League zowel door Rosenborg als Borussia Dortmund te kijk werd gezet. Maar de trainer van Feyenoord besefte na de afgang tegen RKC dat uitgerekend een modaal ploegje uit de Nederlandse eredivisie hem had voorgelezen uit de wetten van het internationale topvoetbal.

Had Beenhakker voor het duel met Rosenborg niet uitvoerig orakeld dat mooi en open aanvallend voetbal niet meer van deze tijd is? Zijn collega Martin Jol onderstreepte die stelling door tegen Feyenoord met slechts één spits (Rick Hoogendorp) te verschijnen, die echter geraffineerd werd bijgestaan door een met vijf man afgegrendeld middenveld. ,,Laten we nou stoppen met dat geouwehoer over aanvallend voetbal'', zei een verbitterde Beenhakker. ,,Ik ben realist genoeg om te weten dat onze tegenstanders niet naar De Kuip komen voor de schoonheidsprijs. We hadden genoegen kunnen nemen met een punt. Dat deden we niet en prompt liepen we in het mes. Maar vergelijk deze misstap maar met de nederlaag van Barcelona tegen Alavés, dat kan een keer gebeuren.''

Maar dan toch liever niet met een wedstrijd in het vizier, waarin Feyenoord moet bewijzen dat het zich niet voor een bijrol heeft aangemeld in de Champions League. Hoe anders had Beenhakker naar de confrontatie met Boavista kunnen toeleven als zijn aanvallers in de eerste twintig minuten tegen RKC niet zo knullig met enkele, opgelegde kansen waren omgesprongen? Zelfs zonder spits Cruz had Feyenoord de wedstrijd tegen RKC binnen een kwartier moeten beslissen. Al in de derde minuut faalde Tomasson voor open doel door de bal snoeihard tegen de onderkant van de lat te jagen.

Maar de Deense aanvaller zal zeker nog wel eens wakker schrikken vanwege de mislukte bekroning van een grandioos duet met Kalou. De hakbal van de aanvaller uit Ivoorkust en de pirouette van Tomasson langs RKC-doelman Nascimento en oud-Feyenoord-keeper Van Dijk vormden een kunstzinnig tweeluik, dat door de misser van de Feyenoorder grondig werd bedorven. Pas bij een 1-0 achterstand had Tomasson succes op aangeven van invaller Cairo, al bleek die goal zelfs niet voldoende voor een punt.

Geagiteerd verdedigde Beenhakker de absentie van Cruz – de Argentijnse spits maakte pas na een uur zijn opwachting – door te verwijzen naar diens knoeiwerk vorige week tegen Fortuna. ,,Toen hebben we Cruz met zijn allen zitten vervloeken'', stelde Beenhakker. Dat had hij met Van Vossen ook kunnen doen, want de Zeeuwse routinier is momenteel een karikatuur van zichzelf.

Meer Feyenoorders zijn echter op zoek naar zichzelf. Middenvelder Paauwe haalde gisteravond een dikke onvoldoende tegen RKC en ook aanvoerder Van Gastel liep verloren rond. Nadat voorstopper Konterman woensdag op punten had verloren van de Noorse spits Carew bezorgden RKC-aanvaller Hoogendorp en de opgebloeide Yuri Cornelisse hem wederom een treurige avond.

Een maand geleden werd Konterman nog in verband gebracht met Real Madrid. Nu blijkt weer eens dat hij slechts in Nederland tot de top behoort, maar dat zou wel eens voor het complete elftal van Feyenoord kunnen gelden. Met uitzondering dan van Kalou, want het bleef een raadsel waarom Beenhakker zijn ploeg van zijn enige diamant beroofde. In typisch `Don Leo-jargon' heette het dat Kalou vanaf de flanken slechts ,,de drukte opzocht'' en dat zijn inbreng daarom te verwaarlozen was. Dat gold zeker voor de Braziliaanse nieuwkomer Somalia, een voetballer met het postuur van een basketballer, die vooral garant staat voor blind opportunisme.

Maar het even sluwe als fortuinlijke RKC had overal een antwoord op. Met een ironisch lachje erkende coach Jol dat de gedwongen wissel voor de met een spierscheuring uitgevallen Nascimento in feite als een zegen kwam. De 24-jarige Yuri Cornelisse beleefde vorig jaar met zijn drie jaar jongere broer Tim een droomtransfer van TOP Oss naar Anderlecht. Rechtsback Tim werd door de Belgische club onmiddellijk gestald bij RKC, Yuri kwam door een hardnekkige enkelblessure nimmer in actie voor Anderlecht. RKC betaalde vervolgens twee miljoen gulden om de broers Cornelisse aan zich te binden. Maar Yuri had bij Jol niet eens een basisplaats.

Uitgelaten droeg de kwelgeest van Feyenoord zijn eerste doelpunt in de 62ste minuut op aan zijn broer Tim. ,,Omdat hij me in moeilijke tijden altijd heeft gesteund.'' Maar de mokerslag die de oudste Cornelisse uitdeelde in de 93ste minuut, maakte nog meer emoties bij hem los. Zes minuten eerder was Feyenoord al ontsnapt, toen invaller Heesakkers de bal op de paal had geschoten. Yuri Cornelisse toonde zich koelbloediger door Konterman subtiel uit te kappen om vervolgens met een prachtige curve doelman Dudek te verrassen: 1-2.

    • Robèrt Misset