Corsicaans geweld laait op

Het geweld op het Franse eiland Corsica is weer opgelaaid. Voorlopig is de schade materieel, maar de hoop op een snel herstel van de rust lijkt vervlogen. Een aantal recente aanslagen zijn nog niet opgeëist.

De bommencampagne is verhevigd nadat premier Jospin begin deze maand het eiland bezocht en herstel van de rechtsstaat als voorwaarde stelde voor Frankrijks bereidheid te investeren in de economische ontwikkeling van Corsica. Zijn politiek voor het opstandige eiland kwam in opspraak toen bleek dat de door de regering gezonden prefect Bonnet zijn opdracht van ordeherstel zo ruim opvatte dat hij het restaurant van een wetsovertreder in brand liet steken.

De lijst aanslagen wordt de laatste weken langer en langer. Vannacht is de garage van de gendarmerie in Propriano ontploft. De bom was zwaar, de schade bleef beperkt tot twee auto's. Niemand meldde zich als dader. Woensdag werd een benzinestation in Furiani in de as gelegd; de aanslag is niet opgeëist. Vorige woensdag werd een vliegclub in Ghisonaccio getroffen door een zware bom; acht sportvliegtuigen werden verwoest. De eigenaars waren Corsicanen zonder bijzondere banden met of tegen de strijd om autonomie van het eiland.