Bestuurscrisis in Roermond na ontslag PvdA-wethouder

De PvdA is afgelopen weekeinde uit de coalitie in Roermond gestapt. Aanleiding is het ontslag van de PvdA-wethouder A. Bloemers. Hij vertrok donderdag nadat zijn collega-wethouders van VVD en Democraten Roermond (DR) het vertrouwen in hem hadden opgezegd.

Bloemers kwam in problemen door een bouwproject. Dat zogenoemde Roersingelproject valt vier miljoen gulden duurder uit dan gepland en is jaren vertraagd. De gemeenteraad zou er bovendien niet juist over zijn ingelicht.

Volgens ex-wethouder Bloemers gaat het helemaal niet om het Roersingelproject. ,,Het gaat om de kloof tussen wethouder Jos van Rey en mij. Een verschil in mentaliteit. Hij is iemand uit een conservatief-burgerlijk milieu die Roermond als een president van een bananenrepubliek wil besturen. Ik ben de zoon van een arbeider, een sociaal-democraat die voor zijn idealen staat.''

Afgelopen weekeinde liet de PvdA weten dat het `niet geaccepteerd kon worden' dat de wethouders van DR en VVD, onder wie ex-Kamerlid J. van Rey, enkele uren voor een raadsvergadering over het bouwproject Bloemers hebben laten vallen.

GroenLinks, de vierde partner in het college, probeert vanmiddag de breuk te lijmen. Wethouder T. Thissen zegt desgevraagd weinig hoop te hebben dat de poging slaagt. Overigens hebben GroenLinks, VVD en DR ook zonder de PvdA een meerderheid. ,,GroenLinks zit in een moeilijk parket als de PvdA niet terugkeert. Als we ook opstappen brengen we het hele college ten val. Aan de andere kant: het komt weinig voor in Nederland dat onze partij een coalitie vormt met onder meer de VVD terwijl de PvdA in de oppositie zit.'' Volgens Thissen heeft de kwestie vooral te maken met onverenigbaarheid van karakters. ,,Bloemers had een communicatieprobleem.''

VVD-wethouder J. van Reyzegt: ,,Niet alleen ik had problemen met Bloemers. Niemand kon meer met hem werken. Het is een persoonlijk drama.''