Abbas voorziet Amsterdam van nieuw elan

Een bliksembezoek aan Pakistan leverde de voorzitter met de torenhoge ambities het zo vurig gewenste geheime wapen op. Zij aan zij met Sohail Abbas, de Pakistaanse hockeyer met de verwoestende sleeppush, stapte Amsterdam-preses Jons Hensel vrijdag in Karachi op het vliegtuig, om twee dagen later verheugd vast te stellen dat het Aziatische uitstapje de moeite waard was geweest. ,,Deze gozer beschikt over een wereldcorner.''

Daarmee was niets te veel gezegd. Vijf keer mocht de 22-jarige aanwinst gisteren tegen Bloemendaal aanleggen vanaf de rand van de cirkel, drie keer pushte hij raak. Het bleek evenwel onvoldoende om de landskampioen op eigen veld voor schut te zetten bij de start van de competitie, 5-3.

Het gemoed van Hensel leed naderhand niet onder de nederlaag. Als een kloeke moedereend ontfermde hij zich na afloop over zijn topschutter, die voorlopig een kamer bewoont in huize-Hensel. ,,Zijn ouders hebben gevraagd of ik goed voor hem wil zorgen.''

Tijdens het vierlandentoernooi, begin vorige maand in Amstelveen, trad Hensel voor het eerst in contact met Abbas. ,,Ik zat op de tribune, zag die gozer bezig op dat veld en dacht: die wil ik spreken.'' Van het een kwam het ander en voor de zakenman/miljonair het goed en wel besefte zat hij vrijdag in Karachi tegenover de directeur van Abbas' werkgever, de Habib Bank Limited. ,,Meneer Shaukat Tarin, een absolute grootheid. We bleken al snel dezelfde taal te spreken.''

Ook Den Bosch dong naar de gunsten van de flegmatieke Pakistaan, maar vreemd genoeg liet Abbas de Brabanders in de kou staan. De coach van Den Bosch, Toon Siepman, verbleef in de aanloop naar het WK, vorig jaar in Utrecht, vier weken in Lahore om Abbas' sleeppush te verfijnen. Daarin slaagde de ontdekker van Bram Lomans, zoals zijn leerling sindsdien keer op keer bewees in de nationale ploeg van Pakistan.

Heeft Hensel soms opzichtig met de geldbuidel lopen rammelen in Pakistan? Nee, sprak de voorzitter. ,,Deze jongen wil zich als hockeyer graag ontwikkelen en heeft een baas die het beste met hem voor heeft.'' En een baas die kennelijk zeer gecharmeerd was van de daadkracht van zijn Nederlandse gast. Hensel, grijnzend: ,,Ik ben een bijzondere jongen. Ik heb een visie en die weet ik te verkopen.''

Bij Amsterdam staat Hensel bekend als een vernieuwer, als de aanjager van het ambitieuze Amsterdam 2000-project. Voor acht miljoen gulden wordt het complex in het Amsterdamse Bos grondig gerenoveerd en uitgebreid, in nauwe samenwerking met de hockeybond. Hensel, directeur van een succesvol eigen bedrijf, zocht en vond voldoende sponsors om het vereiste bedrag op tafel te krijgen.

Als dank mocht hij begin deze maand de voorzittershamer overnemen van Cees Crul. Tot opluchting van commissaris tophockey Joep Brenninkmeijer, al sinds jaar en dag verbonden aan de club uit het Wagener-stadion. ,,Niets ten nadele van de anderen, maar acht jaar lang is er niets gebeurd. Eindelijk hebben we nu een voorzitter die van aanpakken weet.''

Nieuw elan kan Amsterdam goed gebruiken, na een seizoen waarin de club de eigen reputatie te grabbel gooide. Het experiment met speler-coach Jacques Brinkman mislukte hopeloos nadat vijf spelers in opstand kwamen tegen het regime van de recordinternational. Brinkman moest uiteindelijk het veld ruimen – zeer tegen de zin van Hensel – maar ook zonder de energieke middenvelder bleven prestaties achterwege.

Met een nieuwe coach, Ton Wisse van overgangsklasser Alkmaar, en Abbas denkt Amsterdam weer een rol van betekenis te gaan spelen in de hoofdklasse. Vraag is alleen hoeveel duels de Pakistaan dit seizoen inzetbaar is. Over een maand loopt zijn toeristenvisum af en keert hij terug naar zijn vaderland. Hensel hoopt de komende weken een permanente werk- en verblijfsvergunning te regelen. ,,En hem dan voor drie tot vijf jaar vast te leggen.''

Grootste spelbreker is de nationale ploeg. In tegenstelling tot Nederland is Pakistan nog niet zeker van deelname aan de Spelen. Daartoe moeten de Aziaten in maart naar Japan, waar in Osaka twaalf landen strijden om de zes resterende plaatsen in het olympisch hockeytoernooi. ,,Bij de play-offs is Abbas van de partij'', verzekerde aanvoerder Bas Nieuwe Weme gisteren. ,,Dat is een eis van de spelersgroep. Aan kortetermijnpolitiek hebben we niets.''

Maar zijn de play-offs haalbaar? Amsterdam beschikt weliswaar over een geduchte strafcorner, aan een betrouwbare doelman ontbreekt het. Zonder slag of stoot liet Wisse onlangs oud-international Bart Looije vertrekken naar Rotterdam. Hij had er verstandig aan gedaan nog eens op Looije in te praten, want diens opvolger, de pas 18-jarige Klaas Veering, maakt vooralsnog een uiterst onzekere indruk tussen de palen.

    • Mark Hoogstad