Zondagsschilder Grim uitgefloten

Opgelucht omhelsde Ajax-doelman Fred Grim zijn ploeggenoot Brian Laudrup na de enigszins geflatteerde 3-1 overwinning op Vitesse. Met twee fraaie treffers maskeerde de Deense aanvaller gisteravond de groteske blunder van de keeper, die gebukt gaat onder de faam van zijn naar Juventus vertrokken voorganger Edwin van der Sar.

Nog pijnlijker voor Grim was de openlijke steunbetuiging van de F-Side voor zijn geblesseerde stand-in Stanley Menzo. Maar Brian Laudrup heeft vroeger geleden onder de vergelijking met zijn broer Michael en hij stak de ontgoochelde Grim een hart onder de riem.

Het voornaamste probleem voor de 34-jarige Amsterdammer is dat hij met een bal aan de voet niet kan tippen aan de kwaliteiten van Van der Sar. Dan knoeit Grim regelmatig als een zondagsschilder, zoals gisteravond in de dertiende minuut tegen Vitesse. Na de terugspeelbal van aanvoerder Aron Winter had Grim alle tijd om zijn medespelers te bedienen, maar hij wilde het te mooi doen en trof prompt de schouder van Vitesse-aanvaller Viktor Sikora. Met een simpele voetbeweging strafte Pierre van Hooijdonk de flater van Grim af: 0-1.

Hatelijk riepen de supporters van Ajax om de populaire Menzo. Telkens als Grim in balbezit kwam, hielden de toeschouwers hun adem in. Dat deed de voormalige doelman van Cambuur zelf ook, toen Van Hooijdonk in de 81ste minuut bij een 2-1 voorsprong voor Ajax een vrije trap mocht nemen. Grim werd nu gered door de onderkant van de lat.

Drie minuten later viel definitief een last van zijn schouders, toen invaller Shota Arveladze na een aardige dribbel de zege voor Ajax veilig stelde. ,,Ik had voor de eenvoudige weg kunnen kiezen door de bal het stadion uit te rammen'', verzuchtte Grim. ,,De voetballende oplossing pakte verkeerd uit.''

Met als gevolg dat hij onmiddellijk met de heimwee naar Van der Sar én Menzo werd geconfronteerd. Grim had niet anders verwacht. ,,Natuurlijk heb ik de afkeurende reacties van de toeschouwers gehoord, ik ken het Ajax-publiek. De kunst is zo'n fout snel te verwerken en daar ben ik aardig in geslaagd. Achteraf gezien had ik minder risico moeten nemen. Maar ik ben echt niet bang om als doelman mee te voetballen. Ik neem niet aan dat ik op één blunder word afgerekend. Daarom voel ik ook niet de adem van Menzo in mijn nek.''

De komende duels zal scherp op Grim worden gelet en in dat opzicht mag hij van geluk spreken dat Menzo vanwege een `schoonmaakbeurt' in zijn rechterknie nog enkele weken is uitgeschakeld. ,,Natuurlijk is het moeilijk om een doelman met de reputatie van Van der Sar te vervangen'', stelde Grim. ,,Ik ben nu eenmaal geen kopie van Edwin. Maar die spanning had ik inmiddels achter me gelaten en daarom is het zo vervelend dat ik nu een fout heb gemaakt. Hier zal ik weer even doorheen moeten.''

Brian Laudrup kan Grim beter dan wie ook uitleggen hoe frustrerend het is uit de schaduw van een illustere voorganger te kruipen, zeker als het je eigen broer is. De vier jaar oudere Michael speelde twee seizoenen geleden voor Ajax. Alleen voor Denemarken speelden de Laudrups in hetzelfde elftal. De sleepbeweging van Michael is inmiddels vervaagd en de aanhang van Ajax verlekkert zich dit seizoen aan de prachtige acties van broer Brian. Hij is één van de laatste Ajacieden die nog volgens de oude huisstijl speelt. Hij loodste het wederom wankelmoedige Ajax tegen Vitesse naar de belangrijke winst, die na de slappe vertoning in Waalwijk als geroepen kwam.

Het blijft curieus de speler met het rugnummer 10 op de rechterflank te zien acteren, want volgens de tradities bij Ajax hoort daar een nummer 7 te spelen. ,,Ik ben ook geen echte nummer 10'', verontschuldige de 30-jarige Laudrup zich. ,,Ik mis de specifieke kwaliteiten voor die positie. Ik kan niet als Jari Litmanen snel omschakelen van aanval naar verdediging. Mijn kracht ligt in het maken van acties en het scoren van goals.''

Die gaven demonstreerde Laudrup nadrukkelijk in fases waarin Ajax vooral met zichzelf worstelde. Zijn doelpunten waren bijna identiek en in beide gevallen zaten de verdedigers van Vitesse op de eerste rij. In de 22ste minuut schoof Laudrup de bal subtiel door de benen van de Italiaanse verdediger Marco de Marchi langs Vitesse-doelman Jevric.

Na ruim een uur moest international Marc van Hintum het antwoord schuldig blijven op de demarrage van Laudrup. ,,Ik merkte dat de voorsprong voor Vitesse het vertrouwen van mijn medespelers aantastte'', vertelde de gelouterde aanvaller. ,,Daarom waren mijn doelpunten zo belangrijk. We hebben duidelijk meer tijd nodig om op elkaar ingespeeld te raken.'' En lachend: ,,Gelukkig had Michael me al verteld hoe moeilijk het Ajax-systeem is.''

Zijn broer is inmiddels aangesteld als assistent van de nieuwe Deense bondscoach Morten Olsen. Maar Michael hoeft Brian niet te bellen. ,,Ik wilde op het hoogste podium afscheid nemen en dat was vorig jaar op het WK in Frankrijk.'' Ajax kan slechts hopen dat Brian Laudrup zijn definitieve afscheid nog even uitstelt.

    • Robèrt Misset