Vandenbroucke in topvorm

Frank Vandenbroucke heeft zijn bedoelingen voor de aanstaande wereldkampioenschappen duidelijk gemaakt met zijn tweede ritzege in de Ronde van Spanje. In het algemeen klassement behield de Duitser Jan Ullrich een voorsprong van een halve minuut op de Spanjaard Igor Gonzalez Galdeano. Vandaag staat een tijdrit op het programma. Morgen is de afsluitende etappe naar Madrid.

De 24-jarige Vancenbroucke was gebrand op zijn tweede ritzege in de Vuelta. Hij demarreerde in de laatste beklimming maar werd in de afdaling ingehaald door zijn achtervolgers. Op twee kilometer voor de eindstreep versnelde de kopman van Cofidis voor de tweede keer. Hij passeerde de Spanjaard Mikel Zarrabeitia op de kiezelstenen van de oude vestingstad Avila. Vandenbroucke had bij de finish een voorsprong van veertien seconden. Ullrich en Gonzalez Galdeao volgden op twintig seconden.

Vandenbroucke lijkt hersteld van de morele tik die hij dit voorjaar moest verwerken. Een paar weken na zijn overwinning in de klassieker Luik-Bastenaken-Luik werd hij in verband gebracht met de praktijken van de omstreden paardenfokker Bernard Sainz, die door de Franse justitie wordt verdacht van handel en toediening van dopingproducten. Volgens Vandenbroucke had hij slechts homeopathische middelen gekregen van Sainz. De renner werd geschorst door zijn werkgever Cofidis en moest beloven nooit meer met Sainz in zee te gaan. Toen Vandenbroucke na diverse controles geen doping bleek te hebben gebruikt, mocht hij in juli weer koersen.

Ullrich blijft favoriet voor de eindzege in de Vuelta. Hij is een tijdritspecialist en wordt vandaag geacht zijn voorsprong op de klimspecialist Gonzalez Galdeano te vergroten. In het glooiende parcours is een beklimming van de tweede categorie opgenomen. Ullrich kan morgen als derde Duitser worden gehuldigd in de Ronde van Spanje. Zijn landgenoten Rudi Altag (1962) en Rolf Wolfshohl (1965) gingen hem voor.