Tennissers houden stand

Het Nederlandse Davis-Cupteam is het promotie-degradatieduel tegen Ecuador redelijk begonnen. De ploeg van bondscoach Michiel Schapers staat na de eerste speeldag met 1-1 gelijk tegen het gastland. Op de trage gravelbaan van Guayaquil verloor Jan Siemerink in vier sets (6-4, 4-6, 6-3 en 6-2) van Nicolas Lapentti. Sjeng Schalken won daarna in drie sets (7-6, 6-2 en 6-0) van Luis Morejon.

Nederland moet dit weekeinde twee van de resterende drie partijen winnen om zich te handhaven in de wereldgroep van het Davis-Cuptoernooi. Het dubbelspel is vandaag vermoedelijk van doorslaggevende betekenis. Bij verlies van het koppel Haarhuis/Siemerink tegen Gomes/Lapentti moet Nederland morgen beide enkelpartijen winnen.

In de Zuid-Amerikaanse hitte worstelde Siemerink in de openingspartij tegen Lapentti vooral tegen zichzelf. Hij had zijn nederlaag aan een haperende sevice te wijten. Siemerink was alleen in de tweede set de betere speler. Hij had moeite met zijn opgooi en werd gehinderd door de umpire die telkens om stilte moest vragen. De drieduizend toueschouwers leefden hartstochtelijk mee.

Siemerink sloeg wegens concentratieproblemen veertien dubbele fouten. Na elke misser van de Nederlander klonk luid gejoel van de tribunes. De ervaren Siemerink had geen enkele verklaring voor zijn haperende opslag. ,,Het ritme was helemaal nergens. Schapers adviseerde me een kickservice te proberen, maar dat ging van kwaad tot erger.''

Siemerink wilde zich na afloop niet verschuilen achter de storende geluiden van het publiek. ,,Ik hoorde wel van alle kanten mobiele telefoons en allerlei kreten, maar dat hoort bij de Davis Cup. Daar moet je je voor afsluiten'', sprak de 29-jarige tennisser.

Siemerink begon met een doorbraak van de service van Lapentti. De Nederlander leidde met 3-1 in de eerste set, maar door drie dubbele fouten gaf hij zijn voorsprong in de zesde game prijs. In de tweede set herstelde hij zich van een 4-1 achterstand. Hij won zes games achter elkaar en bracht de setstand in evenwicht. Siemerink bleef kansrijk tot 3-3 in de derde set. Daarna raakte hij steeds verder achterop.

Schalken nam revanche voor de nederlaag van Siemerink. De tweede Nederlander had alleen in de eerste set wat te stellen met Morejon, die op de wereldranglijst op de 198ste plaats staat. Schalken nam tegen de gravelspecialist uit Ecuador een voorsprong van 5-2. Toch moest hij een tiebreak spelen. Hij moest twee setpoints wegwerken om uiteindelijk met 11-9 aan het langste eind te trekken.

Morejon kwam deze tegenslag niet meer te boven en het chauvinistische publiek ging met honderden tegelijk naar huis. Schalken maakte het karwei vervolgens simpel af. (ANP)