Taak- en celstraf voor vijf jongeren

Vijf jongens tussen de 13 en 16 jaar oud zijn gisteren door de kinderrechter veroordeeld tot taak- en celstraffen. Zij molesteerden twee slechthorende meisjes in een Amsterdamse metro. De straffen waren conform de eis van de officier van justitie.

De slachtoffertjes van 12 en 13 jaar oud werden in maart van dit jaar door een groep jongens belaagd, geschopt, geslagen en bedreigd met een aansteker. De meisjes waren op weg van hun school voor speciaal onderwijs in Amsterdam-West op weg naar hun woning in Zuidoost. Zij maakten pas sinds kort gebruik van het openbaar vervoer. Volgens de kinderrechter maakten de jongens zich schuldig aan openlijke geweldpleging en wederrechtelijke vrijheidsberoving. Twee van hen kregen bovenop hun 14 dagen voorarrest een maand voorwaardelijke jeugddetentie, een taakstraf en een verplichte training sociale vaardigheden opgelegd. Volgens de kinderrechter hadden zij zich ook schuldig gemaakt aan een poging tot zware lichamelijke mishandeling door de meisjes met een aansteker te bedreigen.

De twee anderen kregen vier weken voorwaardelijke jeugddetentie en een werkstraf opgelegd. De 15-jarige jongen die al 70 dagen in voorarrest had gezeten werd daarbovenop veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijke detentie.

Omdat de jongen geen strafblad had noemt zijn raadsman mr. S. Burmeister de straf onverwacht hoog. Zeventig dagen jeugddetentie wordt volgens hem normaal opgelegd bij gewapende overvallen. Hij denkt dat zijn cliënt de dupe is van de maatschappelijke onrust over geweld in de Amsterdamse metro die al voor het incident was ontstaan. (ANP)