Studenten Iran gearresteerd om satire

Een satire gericht tegen conservatieve rivalen heeft twee Iraanse studenten in de gevangenis doen belanden. De twee studenten van de Amir Kabir universiteit in de Iraanse hoofdstad Teheran, een bolwerk van hervormingsgezinden, hadden een kort toneelstuk in een studentenblad gepubliceerd waarin zij religieuze thema's gebruikten om hun tegenstanders van schijnheiligheid te beschuldigen. Volgens het ministerie voor de Inlichtingendiensten hadden de twee daarbij de twaalfde imam, een van de heiligste figuren in de shi'itische islam, belasterd en ,,de religieuze gevoelens van studenten en het edele volk van Iran gekwetst''. De inlichtingendiensten deden een beroep op de studenten om kalm te blijven en spanningen te vermijden. Aan het eind van het afgelopen schooljaar liep een politieactie tegen protesterende studenten uit op zes dagen van felle demonstraties. (Reuters, AP)