Serviërs in Kosovo eisen eigen korps

De Serviërs in Kosovo eisen een eigen militie in navolging van het Albanese Kosovo Beschermingskorps. Servische bewoners van de stad Mitrovica gingen gisteren de straat op om die eis kracht bij te zetten.

Mitrovica is al maandenlang het toneel van betogingen en opstootjes, die zich in de regel concentreren rond een brug tussen het noordelijke, Servische stadsdeel en het zuidelijke, Albanese stadsdeel. In Mitrovica wonen 20.000 Serviërs en 70.000 Albanezen. Gisteren waren vooral de Servische bewoners actief. Franse en Deense militairen en een boze Albanese menigte voorkwamen dat honderden Serviërs communicatie-apparatuur uit een postkantoor in het Albanese deel van de stad haalden. De Serviërs probeerden vervolgens een multi-etnisch ziekenhuis in hun eigen stadsdeel te bestormen, maar werden opnieuw tegengehouden.

De Serviërs zijn woedend over de oprichting van het Kosovo Beschermingskorps van 5.000 man, dat onder leiding komt te staan van UÇK-commandant Agim Ceku. Deze macht van 3.000 soldaten en 2.000 reservisten mag van de NAVO-vredesmacht KFOR beschikken over 2.000 wapens en moet vooral ingezet worden bij de wederopbouw.

De Servische politicus Momcilo Trajkovic en de Servische bisschop Artemije, die uit protest tegen het Kosovo Beschermingskorps deze week de Overgangsraad verlieten, het multi-etnische orgaan dat de VN bijstaat in het bestuur over Kosovo, dienden gisteren hun eisen in. Zij zeggen alleen in de raad terug te keren als de Serviërs een militie mogen oprichten en aparte adminstratieve eenheden krijgen.

De Servische rechter Nikolai Kabasic stelde gisteren dat de de internationale gemeenschap moreel verplicht is ook een Servisch Korps te financieren. ,,Dat korps wordt veel multi-etnischer dan het Kosovo Beschermingskorps'', aldus Kabasic. ,,In ons korps werken Serviërs, Montenegrijnen, moslims, Gorani en zigeuners samen.''

Bij de stad Orahovac hielden Nederlandse militairen gisteren met hulp van Duitse Feldjäger en politieambtenaren vier Servische Kosovaren aan, die verdacht worden van oorlogsmisdaden. De arrestatie verliep zonder geweld. De namen van de verdachten zijn nog niet bekend.

In Belgrado lijkt de menigte in de vierde dag van betogingen tegen president Miloševic iets aan te zwellen. Gisteravond kwamen tussen de 20.000 en 30.000 betogers opdagen. In de zuidelijke stad Niš betoogden 15.000 mensen tegen Miloševic, in Novi Sad en Cacak 7.000 mensen. De Servische oppositie zegt nog steeds van plan te zijn door te gaan met dagelijkse betogingen tot Miloševic aftreedt. (AFP, AP, Reuters)