Selectie Televisie

FILMS

Deceived (Damian Harris, 1991, VS). Psychologische thriller waarvan de voorspelbaarheid de toeschouwer ronduit beledigt. Restaurator Goldie Hawn trouwt met conservator John Heard, in wie een pathologische leugenaar schuil blijkt te gaan. Net5, 20.15-22.15u., onderbroken door reclame.

. Body Heat (Lawrence Kasdan, 1981, VS). Latere regisseur van The Big Chill debuteerde met pakkend broeierige, naar de film noir lonkende thriller. Eveneens debuterende Kathleen Turner speelt een gefortuneerde dame die vurig overspel pleegt met de niet al te snuggere advocaat William Hurt. Zij haalt hem over haar echtgenoot te vermoorden in wat inderdaad een variatie mag heten op The Postman Always Rings Twice. Bijrol van Mickey Rourke. RTL5, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

Spy Hard (Rick Friedberg, 1996, VS). Slappe parodie op het op zichzelf reeds satirische James-Bond-genre, volgens het stramien van Airplane!. Met Leslie Nielsen en veel onderbroekenlol. Veronica, 20.30-21.55u., onderbroken door reclame.

She's the One (Edward Burns, 1996, VS). Wel van misogynie beschuldigde romantic comedy waarin twee Newyorkse broers – een taxichauffeur en een beursyup – worstelen met de liefde in het algemeen en Cameron Diaz in het bijzonder. Fox, 22.00-24.00u., onderbroken door reclame.

Vampire in Brooklyn (Wes Craven, 1995, VS). Narcisme van hoofdrolspeler Eddie Murphy is grappigste aspect van ongemakkelijk mengsel van romantische `gothic horror story' en schmierende klucht van de regisseur van A Nightmare on Elmstreet en Scream. Vampier in New-Yorks crimineel milieu. Net5, 22.15-0.05u., onderbroken door reclame.

. Manhattan Murder Mystery (Woody Allen, 1993, VS). Milde, onbezorgde comedy die minder eenvoudig is dan hij op het eerste gezicht lijkt, gaat over het anonieme leven in de grote stad en verwijst op ingenieuze wijze naar tal van oude thrillers. Diane Keaton speelt de Miss Marple van Manhattan, die de buurman van moord verdenkt en Woody Allen tegen zijn zin meesleept in het onderzoek. Ook met Alan Alda, Angelica Huston. BBC2, 22.30-0.15u.

Kickboxer 3: The Art of War (Rick King, 1992, VS). Derde aflevering van serie vechtfilms. Na het orgineel nam Sasha Mitchell de hoofdrol over van Jean-Claude Van Damme. SBS6, 22.55-0.35u., met reclame.

. Van de koele Meren des Doods (Nouchka van Brakel, 1982, Nederland). Belangwekkende productie van Matthijs van Heijningen over de fatale strijd van een 19de-eeuwse jongedame met fatsoensnormen en calvinistische conventies. Renée Soutendijk speelt een glansrol als de door psychiater Frederik van Eeden beschreven zwaarmoedige Hedwig, die zo graag een kunstenaar gehuwd had, maar eindigt als morfiniste in de goot van Parijs. Ned.1, 23.06-1.10u.

La Cité des Enfants perdus (Marc Caro & Jean-Pierre Jeunet, 1995, Frankrijk). Tweede speelfilm van Frans regisseursduo is mislukte poging om het succes van hun Delicatessen te kopiëren. Volop buitenissige personages, een fabelachtige art direction, veel visuele grappen en een alle kanten op schietend verhaal over een demonische wetenschapper die kinderen van hun dromen berooft. Canvas, 23.30-1.17u.

A Nightmare on Elm Street (Wes Craven, 1984, VS). Conventioneel `moderne' griezelfilm oogstte verrassend succes, kreeg vele vervolgen en bezorgde Robert Englund alias de overleden kinderlokker Freddy Krueger in Amerika zelfs een eigen talkshow. De griezel vermoordt tieners zodra hij de kans krijgt in hun nachtmerries te verschijnen. RTL4, 23.45-1.25u., met reclame.

Mortal Contact (Carlos Hernandez-Adan, 1994, VS). Kickboksfilm. SBS6, 0.35-2.15u., onderbroken door reclame.

. If... (Lindsay Anderson, 1969, Engeland). Malcolm McDowell debuteerde als acteur in veelgeprezen, even surrealistische als allegorische studie naar het Britse kostschoolleven door `Free Cinema'-pionier Anderson (1923-1994). In Cannes bekroond met een Gouden Palm. BBC2, 1.15-3.05u.

En nagesynchroniseerd:

Wild Justice / Covert Assassin (Paul Turner, 1995, Engeland). ZDF, 23.25-0.55u.; Masquerade (Bob Swaim, 1988, VS). ARD, 0.05-1.35u.; Assault on a Queen (Jack Donohue, 1966, VS). ZDF, 1.00-2.40u.; The Madness of King George (Nicholas Gytner, 1994, Engeland). ZDF, 2.40-4.25u.