Rock 'n Roll Talkradio

Sinds gisteren vult Dolf Jansen tussen twaalf en twee het gat dat Jack Spijkerman achterliet na de laatste Steen & Been Show op Radio 3FM. ,,Dat was een programma met idiote telefoongesprekken, satire, mensen beledigen, en die sfeer blijft bestaan. Het wordt natuurlijk anders, al was het maar omdat ik het nu doe, maar het blijft geschreeuw. Het heet Leuk is Anders en dat zullen veel mensen ongetwijfeld vinden.''

Al vijf jaar deed Jansen de Steen & Been Show als Spijkerman verhinderd was. Al even lang werkt hij voor het zaterdagse cabaretesk-politieke live-programma Spijkers met Koppen. En bijna dagelijks staat hij in het theater. Zaterdag zendt de VARA een registratie van Overdrijf uit, het cabaret waarmee hij en Hans Sibbel als Lebbis & Jansen het land afreisden.

Dolf Jansen (36) ziet er afgetraind uit – loopt marathons – gaat opvallend geknipt, praat snel en hakkelend en heeft een flitsende, vaak harde humor. ,,Het aardige van radio is dat bijna alles kan. Met een paar woorden of een geluid kun je een plaats of situatie suggereren. Fantasie wordt heel snel werkelijkheid voor de luisteraars.''

Net als Spijkerman houdt hij van onverwachte gesprekken. ,,In de Steen & Been Show zat de `zeurdoos' waar mensen hun hart konden luchten. Zoiets blijf ik doen, want met boze mensen praten is heel leuk. Het kan elk moment uit de hand lopen. Het is prachtig om iemand die woedend is te laten vertellen over zijn schooltijd: waarom de LBO-kleinmetaal in Geldermalsen toch zo'n geweldige opleiding was. Ik geniet van verrassingen, me ergens uit moeten redden. Als ik maar om 2 minuten voor 2 mijn mond houd. En zelfs dát wil nog wel eens misgaan.''

Jansen voert op vrijdagochtend twintig of dertig van zulke gesprekken. Daar blijft een montage van vijf of tien van over voor de uitzending. ,,Ik durf het wel live, maar op Radio 3 past dat niet, want je moet rekening houden met de muziek en een aantal verplichte nummers draaien. Anders zou het talkradio worden. Maar misschien komen we over twee jaar toch bij een soort rock 'n 'roll talkradio uit.''

Hij maakt Leuk is Anders met Marc-Marie Huybrechts, een stand-up uit de stal van de Comedy Train als `adjunct-presentator'. ,,Marc-Marie is sterk in ouwehoeren en typetjes. Onze beide stemmen moeten het gaan dragen.'' Ook Wilfried de Jong en (Rotterdamse) Carrie zullen bijdragen leveren. ,,Ik ga wat van zulke vaste onderdelen creeëren. Met Wilfried wilde ik al heel lang iets doen en dat komt er nu eindelijk van.''

In de eerste uitzending gistermiddag kwam Jack Spijkerman nog even terug. ,,We hadden zitten bedenken hoe we na al die aandacht voor zijn afscheid de mensen nog één keer op het verkeerde been konden zetten. Dus zeiden we dat het allemaal een grap was en dat hij gewoon doorgaat.''

    • Dirk Limburg