Prinsjesdag 2

,,In de troonrede worden de beleidsvoornemens van het kabinet bekendgemaakt. Het zijn plannen van politieke partijen. Coalitiepartijen juichen ze toe, oppositiepartijen keren zich tegen.'' Dit verkondigde het artikel `Niet Majesteit maar Kok moet de troonrede uitspreken' (NRC Handelsblad, 20 september).

Logischerwijs volgt hieruit dat binnen een dergelijke politieke happening `beleidsvoornemens' worden voorgelezen door minister-president Kok. Waarom gebeurt dit dan niet? Waarom ziet Hare Majesteit niet in dat een troonrede gelezen door Kok voor de hand liggender is? Hare Majesteit heeft niets te verliezen, van een `verzwakking van de positie van de koningin' is geen sprake.

Ik begrijp het niet. Onder het motto `het is traditie om traditie te veranderen' moet iedere dwaas toch inzien dat de troonrede niet meer van deze tijd is. Nieuwe tijden zijn aangebroken. Een troonrede die niet `saai' maar `pakkender en politieker' is, wordt tevens boeiend voor de moderne burger, die geen tijd meer heeft voor een `feestprogramma' met nationalistisch, `muzikaal vertoon', kneuterige `oranjezonnetjes' en truttige `jurk en hoed'.

Nee, weg met deze onzin! Laten we `parlementaire democratie' en `monarchie' gescheiden houden met als doel Prinsjesdag constitutioneel zuiverder te maken. Een mengeling tussen deze twee leidt tot verwarring bij de burger: wat moet het koningshuis met de Nederlandse politiek en wat moet de Nederlandse politiek met het koningshuis? Een verwarring, die met deze voor de hand liggende verandering ongetwijfeld tot een einde zal komen.

    • R.W.J. Veldkamp