POLYMEERPLEISTER LAAT ZICH ONDER LAMP MAKKELIJK VERWIJDEREN

Een pleister verwijderen is vaak een pijnlijke aangelegenheid. De een doet het langzaam, de ander juist snel, maar het wegtrekken van een pleister lijkt niet zonder pijnscheut mogelijk. Bij mensen met een dunne huid, zoals ouderen en te vroeg geboren baby's, kunnen zelfs opnieuw wondjes ontstaan of erytheem, een plek op de huid die rood is gekleurd door verwijding van bloedvaten. In de meeste gevallen ontstaat daardoor (lichte) schade aan de huid.

Onderzoekers van Smith & Newphen Group Research Centre bij het Britse York hebben een `intelligente pleister' ontwikkeld die als hij korte tijd aan (ultraviolet) licht wordt blootgesteld, zonder veel moeite kan worden verwijderd. De pleister is voorzien van een drukgevoelige kleefstof die bestaat uit lange polymeerketens (acrylmonomeren), waaraan een lichtgevoelige stof of initiator is toegevoegd. De lichtenergie zorgt voor een bindingsreactie tussen naburige polymeerketens, waardoor de kleefstof kracht verliest. De intensiteit van het licht bepaalt hoe effectief de pleister kan worden verwijderd. Onder zonlicht duurt het tien tot twintig seconden, onder een bureaulamp twee tot vijf minuten en bij kamerverlichting tien tot twintig minuten. Om te voorkomen dat de pleister bij normaal daglicht loslaat, is hij voorzien van een beschermlaagje dat op elk gewenst moment kan worden verwijderd. Proeven met zestien vrijwilligers, die de pleisters op de onderarm kregen geplakt, hebben aangetoond dat de pijn flink gereduceerd kan worden, en schade aan de huid tot wel vijftig procent kan worden beperkt. De kleefstof veroorzaakt verder nauwelijks irritatie aan de huid. Het is nog niet bekend wanneer de pleister op de markt zal verschijnen.

    • Jan Libbenga