Nepbom zaait paniek

De Russische geheime dienst FSB, de opvolger van de KGB, heeft zo zijn methoden om de waakzaamheid van de bevolking te testen. Driehonderd bewoners van een flatgebouw in de stad Ryazan sliepen donderdagnacht in een bioscoop uit angst voor drie zakken suiker.

Donderdagavond vond een bewoner in de kelder van een flatgebouw van twaalf verdiepingen een klok, een onsteking en drie zakken met een suikerachtige stof. Bij bomaanslagen op flatgebouwen in Rusland, waarbij deze maand 300 slachtoffers vielen, werd het op suiker lijkende cyclonite gebruikt, dus evacueerde de politie het wooncompex. Daarna probeerde men de bom van afstand tot ontploffing te brengen, maar dat leverde slechts een wolk poedersuiker op.

Gisteren maakte FSB-chef Nikolai Patrusjev via de televisiezender NTV bekend dat het een oefening was: de geheime dienst had zakken suiker en een nep-ontsteking geplaatst om de paraatheid van bewoners en politie te testen. ,,Wij complimenteren iedereen in Ryazan'', zei Patrusjev. Elders waren waren soortgelijke oefeningen minder succesvol verlopen, voegde hij er aan toe. Dat de bewoners een nacht in het ongewisse waren gelaten, vond Patrusjev vervelend, maar noodzakelijk. Het moest wel echt lijken.

Russische media verwijten de FSB de paraatheid van de bevolking juist te ondergraven met dit soort stunts. Met name de krant Kommersant was ongelukkig: vandaag wist die uit goede bron te melden dat de bom niet was ontploft omdat de klok zeven uur te vroeg stopte met tikken. (AP, Reuters)