Jakarta schort omstreden wet op

De Indonesische regering heeft gisteren besloten een veiligheidswet op te schorten. De wet heeft twee dagen lang bloedige onlusten in Jakarta ontketend. Gisteren, de tweede dag van de onlusten, vielen vier doden, drie demonstranten en een politieman.

De wet op de staatsveiligheid, die de macht van het leger vergroot, was twee dagen geleden door het scheidende parlement gejaagd onder druk van het leger. De strijdkrachten, die zojuist zijn vernederd door het debacle in Oost-Timor, wilden zo bewijzen dat zij nog steeds de doorslag geven in Indonesië. De wet geeft de president de macht de noodtoestand af te kondigen en vervolgens zijn bevoegdheden te delegeren aan de strijdkrachten, die dan alle maatregelen kunnen treffen die zij nodig achten om ,,de bedreigingen voor de staatsveiligheid'' het hoofd te bieden.

Een militaire woordvoerder, generaal-majoor Sudrajat, maakte het uitstel van tenuitvoerlegging van de wet – dat wil zeggen van de ondertekening door president Habibie – ,,tot een geschikt tijdstip'' bekend. Hij zei dat deze maatregel is bedoeld om de bevolking uit te leggen dat de wet goed gefundeerd is. Tegelijk drong hij er bij de studenten, die de protesten van de afgelopen twee dagen hebben geïnstigeerd en geleid, op aan zich niet door anderen te laten gebruiken. ,,Mijn geliefde kleine broers en zusters van wie ik houd, ga alstublieft terug naar uw intellectuele stoelen. Laat uzelf niet door schurken misbruiken.''

De regering zegt dat de wet in overeenstemming is met een meer democratisch Indonesië en noodzakelijk is om een verouderde wet uit 1959 te vervangen. De militaire woordvoerder zei dat ,,we ons geen zorgen hoeven te maken omdat we (..) (de wet uit 1959) hebben, die nog meer repressief is''. Het huidige parlement, overblijfsel uit de tijd van president Soeharto, dat de wet had aangenomen, wordt vandaag ontbonden. Een nieuwe assemblee, voortkomend uit de verkiezingen van 7 juni, komt in oktober bijeen. Zij zal een nieuwe president en vice-president kiezen.

Indonesië zal de controle over Oost-Timor binnenkort aan de multinationale vredesmacht ter plekke overdragen, aldus de Indonesische legercommandant in Dili. De laatste 4.500 Indonesische militairen zouden nog maximaal een maand blijven. (Reuters, AFP, AP)