Het verschil

Begin jaren negentig stopte het paar Mulder-Van den Brom van het ene op het andere moment met wedstrijdbridge. André Mulder, door velen beschouwd als de beste speler van Nederland, ontmoette in de Meesterklasse competitie te weinig uitdaging. In Nederland had het duo alles al gewonnen wat er te winnen viel, sommige titels tot vervelens toe. Kortom, Mulder vond het welletjes. Leo van den Brom ging nog even door. Met verschillende partners won hij twee keer de Meesterklasse paren. Afgelopen weekend, bij aanvang van de viertallencompetitie in de Meesterklasse, verbaasden Mulder-Van den Brom vriend en vijand met hun come-back. Hun team ArboNed nam op de eerste dag onmiddellijk de leiding. Een dag later, toen Mulder-Van den Brom even niet meededen, viel ArboNed weer terug naar een plaats in de middenmoot. Misschien te vroeg om conclusies te trekken, maar het valt wel op. Dat kan ook gezegd worden van de formidabele competitiestart van het nieuw geformeerde semi-professionele team 't Onstein (Maas-Ramondt, Jansma-Verhees) dat na vier wedstrijden zich heeft losgemaakt van de rest van het veld en fier op kop staat. Uit de ontmoeting ArboNed (het voormalige Hok1) tegen Transfer Solutions (het vroegere Hok2) van zaterdagochtend dit spel:

Zuid gever

Noord

OW kw.

♠ H B 7 4

♡ A 10 7 6

♦ 8 4

♣ V B 8

West

Oost

♠ V 8 5 3

♠ 10 9 6 2

♡ 9

♡ H B 3 2

♦ A 9 5 2

♦ 10

♣ 7 6 3 2

♣ H 10 9 5

Zuid

♠ A

♡ V 8 5 4

♦ H V B 7 6 3

♣ A 4

Tegen 4♡ van zuid kwam west uit met klaveren voor de boer, de heer en het aas. De leider, een gerenommeerde Meesterklasser, speelde troef naar het aas en troef na. Oost bekende met een kleintje en de leider nam de vrouw in de hand. Op de nagespeelde ♦H bekende west klein en ineens kon het contract niet meer gemaakt worden. De volgende ruitenhonneur werd wel genomen door west (oost schoppen weg), die klaveren doorspeelde voor de vrouw. De leider stak met ♠A over, incasseerde ♦B (oost schoppen weg) en troefde een ruiten op tafel. Oost troefde wijselijk niet over, maar gooide nog een schoppentje af. De leider troefde een klavertje af in de hand en speelde een vrije ruiten. Nu troefde oost wel. Deze trok de laatste troeven van NZ en incasseerde vervolgens de downslag met zijn vierde en laatste klaveren.

Op de andere tafel startte west met schoppen tegen hetzelfde contract. In slag twee speelde de leider ♦H, waarmee meteen de angel uit het tegenspel was getrokken. De leider slaat ergens daarna troefaas, speelt troef naar de vrouw en maakt het contract. Het verschil was André Mulder, want hij was het die dit tekstboekspelletje tot een goed einde bracht: voor het troeftrekken, eerst je bijkleur ontwikkelen, dan houd je de controle. Zaterdagmiddag nog een aardig afspeelspelletje:

West gever

Noord

OW kw.

♠ V 6 5

♡ B 6 5 4

♦ H 7 5

♣ V 5 3

West

Oost

♠ 7 4

♠ H B 10 3 2

♡ 2

♡ 10 7

♦ A V 8 6 4 2

♦ B

♣ B 6 4 2

♣ H 10 9 8 7

Zuid

♠ A 9 8

♡ A H V 9 8 3

♦ 10 9 3

♣ A

Aan de meeste tafels zat zuid in 4♡ nadat west met een zwakke twee in ruiten had geopend. De uitkomst heette onveranderd schoppen, zodat ondanks het goedzitten van ♦A de leider aan het verlies van twee schoppen en twee ruiten niet lijkt te ontkomen. Toch is het spel te maken. De eerste slag loopt via klein en tien naar het aas. Sla ♡A, ♣A, steek met troefnegen over naar troefboer, troef een klaveren met de acht, steek met het drietje over in troef en troef ♣V af in de hand. Speel vervolgens ruiten op. Stapt west op met het aas, dan valt de boer en is via de snit op ♦V het aantal ruitenverliezers geslonken tot één. Speelt west klein bij, dan legt de leider de heer op tafel en brengt hij oost met schoppen aan slag (met ♠V oogt dat het elegantst). Oost kan nog een schoppen meenemen, maar is dan gedwongen in de dubbelrenonce te spelen, zodat op tafel of in de hand een ruitenverliezer verdwijnt. Deze laatste variant werkt ook als west ♦A had voorgenomen.

    • Jan van Cleeff