Giulio Andreotti vrijgesproken van mafiamoord

De voormalige Italiaanse premier Giulio Andreotti is gisteren vrijgesproken van de geruchtmakende beschuldiging dat hij twintig jaar geleden door de mafia een journalist heeft laten vermoorden die belastende informatie over hem wilde publiceren.

De rechtbank van Perugia sprak Andreotti, zijn vermeende handlangers en de twee mannen die de moord zouden hebben uitgevoerd, vrij ,,omdat ze de daad niet hebben begaan''. Het is een grote overwinning voor de zevenvoudige premier, tegen wie in Palermo een ander proces loopt. Daarin wordt hij ervan beschuldigd decennia lang politieke bescherming te hebben geboden aan de mafia in ruil voor stemmen.

De motivatie van het vonnis volgt, zoals gebruikelijk, over een paar weken. De rechtbank achtte kennelijk niet bewijzen dat de moord is gepleegd op instigatie van Andreotti. Peetvader Tommaso Buscetta had in de rechtszaal verteld dat hij van andere mafialeiders had gehoord dat de moord op Pecorelli was georganiseerd door de mafia als een gunst aan Andreotti. Een groot aantal andere spijtoptanten van de mafia droegen deeltjes aan van het grote mozaïek dat de openbare aanklagers hadden geconstrueerd. Andreotti zou tegen zijn vertrouweling, de magistraat en senator Claudio Vitalone, hebben gezegd dat Pecorelli dood moest. Vitalone zou contact hebben opgenomen met politieke vrienden in Sicilië, die zouden mafiabazen om hulp hebben gevraagd, en die mafiabazen zouden weer in samenwerking met Romeinse misdadigers de moord op Pecorelli hebben georganiseerd. Pecorelli werd met vier schoten gedood. Een daarvan was in de mond, ten teken dat hem het zwijgen moest worden opgelegd.

Ook het openbare ministerie heeft toegegeven dat de meeste informatie in het proces, dat drieëneenhalf jaar heeft geduurd, van horen zeggen was. Maar de aanklagers vonden dat ze zoveel aanwijzingen hadden aangedragen dat ze tegen Andreotti en Vitalone, de mafiabazen Gaetano Badalamenti en Pippo Calò, en de twee mannen die de moord zouden hebben gepleegd, levenslang moesten eisten.

Andreotti's advocaten hebben bij herhaling onderstreept dat bijna alle verdenkingen tegen hun cliënt gebaseerd was op informatie uit de tweede hand. Zij hebben bovendien gesuggereerd dat veel mafiosi die verklaringen hebben afgelegd, als getuige onbetrouwbaar waren.

De moord op Pecorelli blijft nu onopgelost. Hij had met zijn kleine maar geruchtmakende blad Osservatorio Politico regelmatig schandalen ontketend.

Het proces in de Siciliaanse hoofdstad Palermo is veel bedreigender voor Andreotti. Daarbij gaat het niet om één gebeurtenis, maar om systematische en jarenlange samenwerking tussen politici en mafiosi. Een uitspraak in die zaak wordt volgende maand verwacht.

Het Vaticaan, waarmee Andreotti steeds uitstekende contacten heeft gehouden, reageert ,,met grote voldoening'' op de uitspraak, zei de woordvoerder van de paus. Walter Veltroni, de partijleider van de Linkse Democraten, de grootste regeringspartij, hield zich op de vlakte door te zeggen alle vertrouwen te hebben in de rechters. Zijn voormalige partijgenoten van de inmiddels ontbonden christen-democratische partij en de rechtse oppositieleider Silvio Berlusconi spraken hun instemming uit met de vrijspraak voor Andreotti.

    • Marc Leijendekker