Filmquiz

Uit welke Nederlandse film komt dit citaat? ,,Beiden hadden in de maag resten van een vegetarische maaltijd – linzen, gierst, wortelsap. Eén van hen had daarna ook nog een frikadel genuttigd.''

Troost u, de deelnemers aan de Stardust Filmquiz wisten het ook niet. Het is zo'n vergeten scène waardoor je blij bent dat er filmquizzen bestaan die hem weer in herinnering brengen. Een gouden greep van de Filmquiz was om Remko Vrijdag van cabaretgroep De Vliegende Panters te vragen om de stem na te doen. Met gemak imiteert hij ook het nerveuze stemgeluid van Woody Allen, het nasale gepiep van Peter Sellers en de ultralage tonen van Marlon Brando (of toch niet? Strikvraag?).

Aan de quiz, die gepresenteerd wordt door Kim van Kooten, doen drie studenten Film- en Televisiewetenschappen mee, en iemand die voor een glossy magazine de jurken van de Hollywoodsterren in de gaten houdt. Niet `professioneel' zijn de 24-jarige pilote, de man die in zijn vrije tijd Rick van der Ploegs Cultuur als confrontatie leest en een keurige medewerker van de Bulgaarse ambassade. Die laatsten zijn natuurlijk altijd het leukst; mensen die de tijd hebben gevonden om al die filmtrivia in hun hoofd te verzamelen zonder dat het enig nut heeft.

Dat is het bestaansrecht van elke quiz, het nutteloze weten om het weten. Noem de eerste Bond-girl, wie regisseerde het origineel van Jan de Bonts The Haunting? Je kunt in het café uren zoet zijn met dergelijke prangende vragen.

Minpunt aan de Filmquiz is dat het voor het gemak de gehele niet-Westerse cinema is vergeten. Ook wordt geen enkel oud fragment vertoond, op iets uit Peeping Tom na, maar die film wordt binnenkort opnieuw uitgebracht. Navraag leert dat productiemaatschappijen exorbitant hoge bedragen vragen voor fragmenten (Paramount verlangt 4000 dollar per minuut), zodat promotie-trailers van nieuwe films gebruikt moesten worden als kapstok voor de vragen. Daarom ook is er geen fragment van Ascenseur pour l'Echafaud te zien, maar de nouvelle vague-parodie van Arjan Ederveen en Tosca Niterink: ,,Dieu n'existe pas. Réveille-toi, Philippe!''

Wat is film toch leuk.

Stardust Filmquiz, zaterdag, Ned.3, 20.58-22.00u.

    • Mariska Graveland