Fietsband plakken

De instructie van Rob Biersma voor het plakken van een fietsband (NRC Handelsblad, 22 september) mist een essentieel onderdeel. Hij schrijft aan het eind: `Zwicht niet voor de verleiding om bandenlichters te gebruiken', bij het opleggen van de buitenband. Diezelfde waarschuwing kreeg ik zo'n dertig jaar geleden ook van mijn vader, toen hij mij hielp bij mijn eerste lekke band. Gelukkig vertelde hij er meteen bij hoe ik de bandenlichters voor dit doel definitief overbodig kon maken. Zoals Biersma ook al opmerkt is de velg in het midden dieper. De omtrek van het wiel is op die plaats dus kleiner. Ga daarom ter afronding van het karweitje als volgt te werk. Duw de buitenband, met daarin de zacht opgepompte binnenband, zoveel mogelijk naar het midden van de velg door rondom in de band te knijpen. Begin vervolgens bij het ventiel met het opleggen van de buitenband en laat het laatste, lastige stukje uitkomen tegenover het ventiel. Duw de buitenband zo nodig nog eens zo veel mogelijk naar het midden, en voilà. Door de `gewonnen' ruimte dankzij de kleinere omtrek in het midden van de velg, blijft er voldoende ruimte over om het laatste stukje buitenband met een ferme handbeweging op de gewenste plaats te krijgen. Ik denk daarbij nog steeds aan mijn vader, maar dat is niet noodzakelijk.

    • Dr. A. van Dommelen Amsterdam