FDA stemt in met virus-test Akzo

Organon Teknika, de farmapoot van Akzo Nobel, mag een door haar ontwikkelde test om het CMV-virus op te sporen op de Amerikaanse markt verkopen. Gisteren gaf de FDA (Food and Drug Administration) de markt voor het product vrij. In Europa verkoopt Organon de test al anderhalf jaar.

Met name mensen die een transplantatie ondergaan en mensen besmet met het HIV-virus hebben baat bij de test. Als het immuumsysteem zwak is, kan het virus, dat veel mensen bij zich dragen, actief worden. Zonder tijdige behandeling kan het dan dodelijk zijn. Het Organon-product localiseert in vroeg stadium wanneer het CMV-virus actief wordt. Dan kunnen artsen het bijtijds met medicijnen de kop in drukken.

Organon verwacht dat er in de VS een markt is van enkele tientallen miljoenen guldens. Nu wordt daar meer dan een miljard dollar uitgeven om de effecten van het virus te bestrijden. (ANP)