Europeanen verrassen weer in Ryder Cup

Voorspellingen en reputaties zijn niets waard in de Ryder Cup. Europa leidt na de openingsdag met 6-2 tegen Amerika.

Verbijstering bij de Amerikanen, dolle vreugde bij de Europeanen na een memorabele eerste dag van de 33ste Ryder Cup. Dat het tweejaarlijkse treffen tussen Europa en Amerika met afstand het mooiste evenement is in golf, werd gisteren voor de zoveelste keer bevestigd. In de acht gespeelde partijen wisselden de kansen voortdurend. Het ene moment was de thuisploeg aan de winnende hand, een kwartier later waren de rollen weer omgedraaid. De emoties liepen zoals altijd hoog op, het niveau van het golf was ongekend. De Ryder Cup zorgde weer voor spektakel. Van alle kanten vlogen ballen in de holes, en net iets vaker kwamen die ballen van de stok van een Europeaan. De 40.000 Amerikanen langs de fairways en de greens wisten niet wat ze meemaakten. Weer was Europa de betere in de foursomes en fourballs. Voor Amerika dreigt na een catastrofale eerste dag een derde opeenvolgende nederlaag.

Europa won 's ochtends de foursomes met 2,5-1,5. Amerika startte overtuigend, maar naarmate de partijen vorderden kreeg Europa de overhand. Steeds stiller werd het op de Brookline Country Club. Sergio Garcia, de jongste speler ooit in de Ryder Cup, kende een droomdebuut. Samen met de ijzersterk spelende Zweed Jesper Parnevik versloeg de 19-jarige Spanjaard Tiger Woods en Tom Lehman: 2 & 1, twee holes voorsprong met nog een hole te spelen.

Garcia, die zelfs in de Ryder Cup geen druk lijkt te voelen, vond de zege verdiend. ,,We speelden de laatste holes beter en maakten de belangrijke putts. Het was geweldig om in de Ryder Cup te spelen. Ik heb genoten.'' Over het belang van de overwinning op zijn rivaal Tiger was El Nino stellig. ,,Dit is Europa tegen Amerika, niet Woods tegen Garcia, dat schijnen jullie af en toe te vergeten.''

Colin Montgomerie, zes jaar op rij winnaar van de Europese geldranglijst, maakte zijn status van kopman van het Europese team waar. Samen met Brits Open kampioen Paul Lawrie won Monty, met zijn 36 jaar de veteraan van het Europese team, van David Duval en Phil Mickelson: 3 & 2. ,,De Ryder Cup brengt altijd het beste in me boven. Ik putte de laatste tijd slecht, maar nu ging het opeens fantastisch.''

Miquel Angel Jimenez en Padraig Harrington, twee rookies in het Europese team, waren niet onder de indruk van de indrukwekkende entourage en ook niet van de namen van hun tegenstanders: Davis Love III en US Open kampioen Payne Stewart. Harrington miste wel een putt van twee meter voor de winst op hole 18 zodat het punt werd gedeeld. Het eerste volle punt voor Amerika kwam van het geroutineerde duo Hal Sutton en Jeff Maggert die te sterk waren voor Darren Clarke en Lee Westwood: 3 & 2.

De fourballs – twee tegen twee, ieder speelt zijn eigen bal en de beste score per team telt – brachten vuurwerk. Het regende birdies, het gejuich voor een pitchslag die zomaar in de hole vloog was nog niet weggeebd, of van een andere hole steeg gebrul op.

In de eerste partij miste Phil Mickelson met trillende handen een putt van anderhalve meter voor een gelijkspel. Europa was dankzij Garcia en vooral Jesper Parnevik weer een punt rijker. Parnevik, bezig aan zijn tweede Ryder Cup, speelde briljant. De Zweed had voor de eerste negen holes van de door de stevige wind moeilijk spelende Country Club maar 29 slagen nodig. Hoogtepunt van de dag was een eagle op de par-4 achtste hole. Na een goede afslag sloeg Parnevik zijn tweede slag van grote afstand in een keer in de hole. Parnevik sprak lovend over zijn speelmaatje Garcia. ,,Het is geweldig om met Sergio te spelen. Zijn ontspannen houding heeft een positief effect op me. Ik hoop dat ik morgen weer met hem speel'', zegt Parnevik. Captain Mark James van de Europese ploeg zal dat verzoek van de Zweedse golfer ongetwijfeld inwilligen.

    • Gerard Louter