Wiersma droomt van tweekamp met Sijbrands

Met een minimale voorsprong op zijn rivaal Ton Sijbrands behaalde Harm Wiersma gisteren in Hoogezand zijn eerste Europese damtitel. Daarmee neemt de 45-jarige Fries voorlopig afscheid van de wedstrijdsport.

De raadszaal van de gemeente Hoogezand-Sappemeer zat gistermiddag vol met journalisten, fotografen en cameraploegen. Het voortdurende gepen, geklik en geflits bracht Harm Wiersma behoorlijk uit zijn concentratie. Normaal gesproken is hij blij met aandacht van de media, maar in de slotronde van het Europees kampioenschap was hij gebaat bij opperste concentratie. Hij moest winnen van de Italiaan Raoul Bubbi om zeker te zijn van de Europese titel.

Wiersma kreeg licht voordeel met de zwarte stukken. Een paar meter verderop zag hij zijn rivaal Ton Sijbrands in de slag met de Rus Alexandr Getmanski. Sijbrands had ook licht voordeel met de zwarte stukken. Aan het eind van de middag waren de twee Nederlandse dammers alleen nog met hun eigen partij in de weer. Terwijl Sijbrands zich moest neerleggen bij remise, probeerde Wiersma de volle winst te grijpen. Na een kwartier bedenktijd bleek het voordeel geen winst op te leveren. Hij bood Bubbi remise aan. Op hetzelfde moment werd hij gefeliciteerd door de scheidsrechter.

Een paar uur na de huldiging in Hoogezand stond de Europese kampioen in zijn woonplaats Leeuwarden soep te koken voor zijn gezin. Na het eten moest hij zijn artikel voor De Telegraaf schrijven, vervolgens naar Hilversum, voor een vraaggesprek bij de NOS. In de tussentijd was hij per mobiele telefoon bereid tot commentaar. De zesvoudige wereldkampioen was vooral tevreden over de tweede toernooihelft, toen hij zijn achterstand op Ton Sijbrands ongedaan maakte.

Had u niet stilletjes gehoopt op een barrage tegen Sijbrands, tegen wie u in dertig jaar nog nooit een tweekamp heeft gespeeld?

,,Ik ben liever meteen zeker van mijn zaak, maar inderdaad had ik een mooi plannetje bedacht. Waarom zouden wij niet in de laatste honderd dagen tot het jaar 2000 een afsluitende match tegen elkaar kunnen spelen? Ik had al contacten gelegd met mijn zakenrelaties om extra sponsorgelden aan te boren. Ik wilde de organisatie van het EK op deze manier de helpende hand reiken. Want voor de damsport had een tweekamp tussen Sijbrands en mij heel interessant kunnen zijn. Helaas heeft Ton zijn kansen verspeeld in de partij tegen Gantwarg. Nu zal het er wel nooit meer van komen, ook niet in de volgende eeuw. Ik ben altijd bereid een tweekamp te spelen, maar Ton staat niet te trappelen. In de wandelgangen heb ik al gehoord dat hij ook niet deelneemt aan het WK.''

Hoeveel waarde hecht u aan dit EK, dat door de afwezigheid van de wereldtoppers Alexandr Schwarzman en Alexei Tsjizjov behoorlijk was gedevalueerd?

,,Het is natuurlijk jammer dat die twee jongens er niet bij waren. Ik denk dat zij ons goed partij hadden kunnen bieden. Maar zij hadden zich niet geplaatst voor het EK en dan moet je achteraf ook niet zeuren. Voor de rest kun je een EK vergelijken met een WK. Het is een volwaardig kampioenschap. De Afrikanen behoren niet meer tot de wereldtop. Hetzelfde geldt voor de Amerikanen en de Brazilianen. Daarom hecht ik wel degelijk waarde aan deze titel. In de jaren zeventig was ik bij een EK altijd verhinderd door de middelbare school of de militaire dienst. In de jaren tachtig stond ik lang op non-actief. Nu is het er eindelijk van gekomen. Een mooi bewijs dat een schedelbasisfractuur niet tot domheid hoeft te leiden. Ik heb in 1996 een week in coma gelegen. Blijkbaar ben ik helemaal genezen.''

U heeft zich als Europese kampioen rechtstreeks geplaatst voor het WK dat volgend najaar in het Letse Riga wordt gespeeld. Waarom bent u daar niet van de partij?

,,Om goed voor de dag te komen kost een WK heel veel voorbereidingstijd. Als je vervolgens bijna niks verdient, moet je de vraag stellen of meedoen nog wel zin heeft. Ik wil mijn prioriteiten verleggen en mijn aandacht aan andere zaken besteden. Ik schrijf mijn stukjes voor de krant. Ik ben nog steeds bondscoach van de dambond. Ik ga een studie economie volgen aan de Topsport Academie. Die studie komst mij minstens twintig uur per week. Verder heb ik een jong gezin met alle verplichtingen vandien.''

De damsport heeft van oudsher een stoffig imago. Kan de commercieel ingestelde Harm Wiersma een andere mentaliteit kweken?

,,Ik wil het dammen beter gaan verkopen. Het is toch te gek voor woorden dat het Europees kampioenschap met een prijzengeld van tienduizend gulden op de proppen kwam. En dat is niets ten nadele van de organisatie die het verder prima heeft geregeld. We moeten sponsors gaan vinden die het dammen een nieuwe injectie geven. We moeten de computertechnologie visualiseren. We moeten de partijen aantrekkelijker maken voor het publiek. In Hoogezand hebben we nieuwe interesse voor het dammen gekweekt. De remises waren bijna in de minderheid. We gaan de goede kant op.''

    • Jaap Bloembergen