Wall Street trekt spoor door Damrak

Een hernieuwde koersval op Wall Street trok vanmorgen opnieuw een diep spoor door het Damrak. Alle AEX-fondsen openden lager, en rond het middaguur konden alleen Ahold, Baan en TNT een hogere koers laten zien.

De AEX-index stond rond het middaguur 9,37 punten lager op 556,11 punten, een verlies van 1,7 procent.

Daarmee volgde Amsterdam de rest van de Europese beurzen, die ook koersdalingen lieten zien van tussen 1 en 2 procent.

Hightech-zwakte in New York, na de opmerking van Microsoft-topman Steve Ballmer dat dergelijke aandelen `absurd' gewaardeerd zijn, vond zijn weerklank in het aandeel Philips, dat 2,5 procent kelderde naar 94,85 euro. ASML werd ook zwaar getroffen, met een koersval van 3,3 procent naar 62,60 euro.

Niet alleen de technologiefondsen waren zwak. Ook Koninklijke Olie ging terug, met 2,2 procent tot 55,65 euro, ondanks de aantrekkende prijs van Brent-olie. Hoogovens was 3,2 procent lager, en zette daarmee de twee weken geleden ingezette neerwaartse trend voort.

De financiële fondsen konden zich evenmin aan de malaise onttrekken. Aegon leverde 1,95 euro in op 80,40, ABN Amro twee dubbeltjes op 21,60, Fortis drie dubbeltjes op 30,85 en ING tachtig eurocent op 50,70.

Baan hield verrassend stand. Het fonds noteerde 1,4 procent hoger nadat bekend werd dat de automatiseerder volgend jaar duizend werknemers wil aantrekken. Eerder op de ochtend was Baan zelfs 5 procent in koers gestegen, maar dat niveau kon niet worden vastgehouden.

Goed nieuws kwam van de obligatiemarkt, waar beleggers kennelijk hun heil zochten wegens de zwakte op de aandelenmarkt.

Het rendement op de Nederlandse tienjaars-staatsobligatie daalde door koersstijgingen tot 5,13 procent. Dat is het laagste peil sinds 7 september.