Vijandig bod op National Westminster

Tot grote verrassing van de Britse financiële wereld heeft Bank of Scotland vanmorgen een vijandig bod gedaan op National Westminster, een van de leidende banken in het Verenigd Koninkrijk.

Bank of Scotland liet vanmorgen weten 20,85 miljard pond sterling (70 miljard gulden) te bieden voor zijn branchegenoot. Als de overname doorgaat, is het de grootste ooit in het verenigd Koninkrijk.

Voorwaarde voor het uitoefenen van het bod is voor Bank of Scotland dat de aandeelhouders van NatWest zich verzetten tegen plannen van NatWest om de verzekeraar Legal and General over te nemen.

,,Het bestuur van Bank of Scotland denkt dat een fusie van de twee banken meer waarde voor de aandeelhouders creëert dan het plan voor een bank-verzekeraar dat nu voorligt bij de aandeelhouders'', aldus Bank of Scotland.

Dat de aandeelhouders van NatWest het samengaan met Legal and General verwerpen is een absolute voorwaarde voor het bod van de Bank of Schotland. De banken moeten zich met bankieren bezighouden en niet met verzekeren, vindt de Bank of Schotland.

Het voorstel van de Bank of Scotland is eigenlijk een omgekeerde overname. In het plan krijgen de huidige aandeelhouders van het grotere NatWest uiteindelijk 68 procent van de nieuwe combinatie. De beurswaarde van NatWest is tweemaal zo hoog als die van de Bank of Scotland.

Op de effectenbeurs in Londen schoot de koers van NatWest vanmorgen omhoog met 27 procent. Dat de koers, op 1330 pence, hoger uitkwam dan de 1250 pence die Ban of Schotland biedt, wijst erop dat beleggers rekening houden met een tegenbod op NatWest. Daarmee zou, kort nadat de recente bankenstrijd in Frankrijk is beslecht met de overname van Paribas door BNP, er een Britse bankenstrijd ontbranden.

Ook de Bank of Scotland won op de beurs aan waarde. HGet aandeel steeg met 1,5 procent.

Verzekeraar Legal & General, die nu kans loopt niet te worden overgenomen, dook 8 procent in koers naar beneden. (ANP, AP, Reuters)