Terugplaatsen eierstok herstelt vruchtbaarheid

Een Amerikaanse 30-jarige danseres is de eerste vrouw bij wie haar eerder verwijderde eierstok met succes is teruggeplaatst. De vrouw menstrueert waardoor haar menopauze is teruggedraaid. De operatie vond plaats in New York, maar de techniek is ontwikkeld door onderzoekers van de universiteit van Leeds in Groot-Brittannië.

Margaret Lloyd-Hall raakte door een ziekte op 17-jarige leeftijd een eierstok kwijt. Op latere leeftijd dreigde haar tweede eierstok door een ziektebehandeling ook verloren te gaan. Voor het zover was liet ze haar laatste eierstok operatief verwijderen en invriezen. Na haar genezing zocht ze een chirurg die de eierstok kon terugplaatsen. Eén van de chirurgen van het team uit Leeds werkt inmiddels in New York en heeft de transplantatie enige tijd geleden verricht.

Onderzoeker prof. Roger Gosden zei in Leeds dat de techniek bedoeld is om jonge vrouwen die voor een kankerbehandeling bestraald worden of chemotherapie ondergaan, waarbij dikwijls de eierstokken onherstelbaar beschadigd raken, en waarbij de menopauze veel te vroeg begint, de mogelijkheid te geven om de menopauze voorbij te laten gaan. Het wachten is nu op de eerste zwangerschap na zo'n autologe eierstoktransplantatie.

De techniek zal echter wel niet beperkt blijven tot de groep van te vroeg postmenopauzale vrouwen. Ook de menopauze op oudere leeftijd kan worden teruggedraaid. Uitnemen en invriezen van een nog werkende eierstok, bijvoorbeeld op 30-jarige leeftijd, en die weer implanteren als de menopauze begint, biedt de mogelijkheid van een verlengde vruchtbaarheid, of een bescherming tegen botontkalking en hart-en vaatziekten waarop het risico na de overgang toeneemt. Gosden denkt dat hormoontherapie veel effectiever is tegen die klachten na de overgang. Voor herstel van de vruchtbaarheid is het waarschijnlijk handiger om de ingevroren eierstok niet terug te plaatsen, maar de eicellen erin buiten het lichaam tot rijping te laten komen. Na bevruchting ontstaat dan een embryo dat in de baarmoeder kan worden geïmplanteerd.