Terreinwinst voor oppositie in Afghanistan

De Afghaanse oppositie, die strijdt tegen de islamitische milities van de Talibaan, heeft na vijf dagen van zware gevechten tweehonderd dorpen in het westen van het land veroverd. Een woordvoerder van de oppositie, die wordt aangevoerd door oud-generaal Massood, ging het om aanzienlijke terreinwinst in de westelijke provincies Ghor en Farah, vlakbij de strategisch belangrijke westelijke provincie Herat. Het offensief van de oppositie wordt volgens de oppositie gesteund door strijders van de lokale bevolking in het midden en westen van Afghanistan. De Talibaan-milities controleren ruim driekwart van het grondgebied van Afghanistan, waaronder de hoofdstad Kabul. De oppositie is vooral geconcentreerd in de Panjshir Vallei en het noordoosten van het land.