Taiwan onderzoekt ondeugdelijke bouw

De Taiwanese autoriteiten stellen een onderzoek in naar geknoei bij de bouw van huizen waardoor die panden bij de aardbeving van dinsdag volledig zijn verwoest.

Ze hebben een aantal bouwondernemers en architecten gearresteerd. Eén aannemer is in staat van beschuldiging gesteld. Bij drie gebouwen zou hij geplette olieblikken als bakstenen hebben gebruikt. Voor de constructie zou hij zich van inferieur staal hebben bediend. Meer dan honderd mensen vonden de dood bij de ineenstoring van de drie gebouwen.

Het dodental als gevolg van de aardbeving loopt nog steeds op. De ramp heeft tot dusverre 2.110 levens geëist; er zijn 7.869 gewonden, meldde vanmorgen het ministerie van Binnenlandse Zaken. Duizenden mensen worden nog vermist. Vanmorgen werd een zesjarig jongetje levend gevonden onder de resten van een appartementenblok in Taichung, één van de zwaarst getroffen steden in het midden van Taiwan. Maar de meeste slachtoffers die worden geborgen zijn dood. Reddingswerkers zeggen dat de kans om nog overlevenden te vinden steeds kleiner wordt.

Sinds de aardbeving van dinsdag, met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter, zijn meer dan 4.500 naschokken geregisteerd die geleidelijk zwakker werden. De schokken van gisteren hadden nog een kracht van 5,3 en 5,6 op de schaal van Richter. Ze richtten nauwelijks nieuwe schade aan maar zorgden in de getroffen gebieden wel voor paniek.

Schattingen over het aantal mensen dat dakloos is geworden door de ramp, lopen sterk uiteen. De regering houdt het op tenminste honderdduizend. Plaatselijke kranten en hulporganisaties hebben het over ,,enkele honderdduizenden''.

In de tientallen tentenkampen die in de getroffen gebieden zijn verrezen, neem de kritiek op de hulpverlening van de regering sterk toe. De hulpverlening zou te laat op gang zijn gekomen en volstrekt onvoldoende zijn.

De regering heeft ruim 320 miljoen gulden uitgetrokken voor noodhulp. Families die een dode te betreuren hebben ontvangen 32.000 gulden. Gezinnen met een gewonde krijgen 6.500 gulden. Maar er zijn nog geen plannen voor de wederopbouw van de meer dan 10.000 gebouwen die door de aardbeving zijn verwoest.

De Taiwanese autoriteiten hebben gisteren diplomatiek gereageerd op een hulpaanbod van het Chinese Rode Kruis. De regering accepteert een gift van 100.000 dollar, maar wijst het aanbod om ook materiële en personele hulp te verlenen minzaam van de hand. De terughoudendheid van de autoriteiten in Taipei is politiek gemotiveerd. China beschouwt Taiwan nog steeds als een provincie. (AP, Reuters)