Structuur Chinese horeca `ongezond'

De structuur van de Chinese horeca, waarin nog altijd viervijfde van de Chinese beroepsbevolking in Nederland als ondernemer of werknemer werkt, is ongezond. Dat blijkt uit onderzoek van Iseo, het Instituut voor sociologisch en economisch onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Volgens de onderzoekers draait alles om het bedrijf en is er nauwelijks ruimte voor een privé-leven. De prijsconcurrentie onderling is hard en dat vereist een grote inzet van de eigenaren en hun gezin en van de werknemers: lange dagen hard werken tegen geringe beloning. Dit leidt volgens Iseo tot ontduiking van de wetten en regels, zoals de Horeca-CAO en tot weinig tijd voor gezin en deelname aan het sociaal verkeer. Er wonen 67.000 Chinezen legaal in Nederland. (ANP)