Spelregels voor de Ryder Cup

Kwalificatie voor de Ryder Cup teams geschiedt aan de hand van verdiend prijzengeld. De beste tien spelers van de Europese en de Amerikaanse ranglijst kwalificeerden zich automatisch. De captains Mark James (Europa) en Ben Crenshaw (VS) hadden twee wildcards te vergeven.

Voor het Europese team spelen: Darren Clarke, Lee Westwood, Jose-Maria Olazabal, Colin Montgomerie, Sergio Garcia, Jean van de Velde, Miquel Angel Jimenez, Paul Lawrie, Jarmo Sandelin, Padraig Harrington, Jesper Parnevik en Andrew Coltart.

Voor het Amerikaanse team spelen: Tiger Woods, Mark O'Meara, David Duval, Jeff Maggert, Jim Furyk, Payne Stewart, Justin Leonard, Davis Love III, Hal Sutton, Phil Mickelson, Tom Lehman en Steve Pate.

De spelvorm in de Ryder Cup is matchplay. Niet het totaal aantal slagen over 18 holes wordt geteld, maar er wordt gespeeld om gewonnen holes. Wie de laagste score maakt, wint de hole. Een partij is afgelopen als een speler meer holes voor staat dan er nog te spelen zijn.

Vandaag en morgen staan er vier foursomes en vier fourballs op het programma. In foursomes spelen twee spelers van Europa tegen twee Amerikanen, de spelers slaan om en om met dezelfde bal. In fourballs spelen de twee spelers van elk team met een eigen bal en telt de beste score van de twee.

Zondag worden twaalf singles gespeeld. In totaal staan er 28 partijen op het programma. Het team dat 14,5 of meer punten behaalt wint de match. Bij een 14-14 gelijkspel behoudt titelverdediger Europa de Cup.