SPEARMINT

Op het London Calling-festival viel het Londense viertal Spearmint al op met een energiek optreden en met frisse, pakkende liedjes. De groep, begonnen in '95, bracht al eens een compilatie van singles uit, maar A Week Away is het echte debuut-album, verschenen op het eigen hitBACK-label. Spearmint past in de Britpop-traditie van opgewekte gitaarpop met een scherp punky randje, een beetje studentikoos maar swingend, die doet denken aan groepen als Pulp en het oudere Carter USM. Aan de funky gitaarloopjes, de springerige ritmes en de passievolle, soms met hoge uithalen gelardeerde achtergrondkoortjes is de invloed te horen van Northern Soul, de Amerikaanse up-tempo jaren zestig-soul die populair was in Engelse clubs; in het titelnummer klinkt ook een sample van soulgroep The Four Tops. Er zit enige nostalgie in de liedjes, zij het eerder in de vorm van vrolijke herinneringen aan voorbije prachtige zomers en jeugdige verliefdheden dan melancholieke terugblikken. Het enthousiasme van Spearmint is aanstekelijk, zoals in `Isn't It Great To Be Alive' of `We're Going Out'; iedereen voelt zich wel eens lusteloos, zingt zanger/gitarist Shirley Lee in laatstgenoemd nummer, dat is een fase waar je door heen moet, maar trek nu je jas aan, want: `We're going out!' Die sympathieke, positieve uitstraling en de sterke songs maken deze bruisende cd onweerstaanbaar.

Spearmint: A Week Away. hitBACK/Play It Again Sam P-INT 002.

    • Sietse Meijer