Sleutelen aan maïs, tomaat en aardappel

Landbouwproducten kunnen door genetische manipulatie (GM) steeds gemakkelijker worden aangepast aan de wensen van boer, voedingsmiddelenindustrie en consument. Maar vooral die laatste heeft bedenkingen. Politici worden daardoor gedwongen terughoudend te zijn met toestemming voor nieuwe experimenten. Supermarktketens overwegen GM-producten uit hun schappen te halen.

Waar gaat het om? Door de kennis van de DNA-structuur van planten en dieren is het mogelijk om erfelijke informatie (opgeslagen in genen) van het ene organisme aan een ander organisme toe te voegen. Veel wetenschappers beschouwen dit als een zegen voor de mensheid. Planten hoeven niet langer via kruising en selectie eindeloos veredeld te worden en dieren niet meer volgens ingewikkelde schema's gefokt te worden om sterkere, vruchtbaarder of productievere soorten te ontwikkelen. Sterker nog, er kunnen eigenschappen worden toegevoegd, die van een koe een geneesmiddelenproducent maken en maïs ongevoelig voor schadelijke insecten. Wie zal daar tegen zijn?

Een paar voorbeelden:

Gemanipuleerde enzymen die koolhydraten, vetten of eiwitten afbreken kunnen de smaak van brood verbeteren.

Enzymen uit gemanipuleerde schimmels kunnen vruchtensappen helder maken doordat ze de wand van vruchtencellen afbreken.

Zetmeel uit gemanipuleerde maïs en soja vormt een grondstof in een groot aantal voedingsmiddelen, variërend van pindakaas tot kauwgum.

Door middel van genetische manipulatie worden aardbeien resistent gemaakt voor insecten en wortelen voor schimmels.

Genetisch gemanipuleerde tomaten hebben een vel dat beter verwerkt kan worden in tomatenpuree.

Genetisch gemanipuleerde soja en bloemkolen zijn bestand tegen het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Een gen dat zorgt voor de blauwe kleur van de petunia wordt gebruikt om blauwe trosanjers te kweken. Ook de houdbaarheid van bloemen wordt met behulp van biotechnologie verbeterd.

Deze `zegeningen' hebben de tegenstanders niet overtuigd. Kun je zonder gevaar sleutelen aan het leven? De critici zijn bang dat genetisch gemanipuleerd voedsel schadelijk is voor de gezondheid en vinden dat het tegendeel onvoldoende is aangetoond. Ze wijzen erop dat nieuwe plant- en diersoorten worden gecreëerd, zonder dat de consequenties daarvan te overzien zijn. En ze vinden het gevaarlijk dat de voedselproductie in handen komt van een paar multinationals.