Scholieren zitten zonder boeken

Duizenden leerlingen van middelbare scholen zitten drie weken na het begin van het schooljaar nog steeds zonder boeken.

De chaos rond de levering van lesboeken op middelbare scholen is dit schooljaar compleet. Voor een aantal nieuwe vakken zijn de boeken nog niet klaar, enkele oude titels moeten opnieuw gedrukt worden omdat de voorraad in juli opraakte en op een aantal scholen zijn boeken nog niet bezorgd omdat de computersystemen van distribiteurs door alle drukte zijn gecrasht. Duizenden leerlingen – van de burgklas tot het examenjaar – zitten drie weken na het begin van het schooljaar nog zonder verplichte boeken.

Kopieerapparaten draaien op volle toeren, vertelt rector Rookmaaker van het Sorghvlietgymnasium in Den Haag. De educatieve uitgevers hebben alvast kopieerhoofdstukken vooruit gestuurd, zodat de leraren een begin konden maken. Ook op het Haagse gymnasium Haganum lopen leerlingen rond met grote, bij elkaar geniete pakken papier in plaats van boeken, aldus de rector G. Kloeg. ,,Dat is heel onverzichtelijk voor die jongste leerlingen.''

De nood is het hoogst bij de vele scholen en individuele leerlingen die hun boeken betrekken via het grote distributiebedrijf Verwijs in Leiden. Ze kregen onlangs een brief waarin het bedrijf zijn excuses maakt voor verkeerd bezorgde boeken en incomplete pakketten. In de brief schrijft Verwijs de chaos toe aan ,,de onvoorziene omstandigheden die een nieuw automatiseringssysteem met zich brengt''. Verwijs had de scholen beloofd alle pakketten voor 13 september compleet te hebben, verzucht rector Kloeg. Voor zeven examenvakken ontbreken nog boeken: Nederlandse tekst en samenvatting, literatuurgeschiedenis, Frans, Duitse literatuur, geschiedenis, wiskunde en biologie.

Volgens de directeur van Verwijs, C. van Keulen, zijn ook de uitgevers verantwoordelijk voor de vertraging, omdat de voorraden op zijn en zij `lang doen over de herdruk'. Hij wordt voortdurend gebeld door boze ouders. Zodra hij boeken van de uitgevers binnen heeft, zegt hij, laat hij ze bij elke leerling thuis bezorgen.

De educatieve uitgevers drukken altijd een lage oplage bij oude titels, die de laagste klassen en de eindexamenklassen nu gebruiken, uit angst dat ze anders met nutteloze boeken blijven zitten. ,,Je moet niet een paar duizend in het magazijn overhouden'', zegt hoofd marketing van educatieve uitgeverij Malmberg, M. Suurmans. Elk boek wordt om de twee jaar herdrukt. Volgens Suurmans hebben de scholen nu te laat de oplageprognoses doorgegeven aan de uitgevers. Na de `massale inkoop in juli' bleek al dat er grote tekorten zouden zijn. Suurmans verwacht dat leerlingen de oude titels die Malmberg nog herdrukt, voor de herfstvakantie krijgen.

Een andere oorzaak voor de vertragingen, die begin september zelfs tot Kamervragen leidden, is de invoering dit jaar van het studiehuis in de hoogste klassen van havo en vwo op alle scholen. Op enkele gymnasiumvakken na, zijn de boeken voor de eerste klas van het studiehuis (de vierde klas) wel af. Maar door de vernieuwing bestelden honderden scholen, dus honderdduizenden leerlingen, tegelijk de spiksplinternieuwe uitgave.

    • Frederiek Weeda