Rembrandts rare hoeden

Als je van school thuiskomt en je gooit je tas met boeken in de hal en je hangt je jas op de kapstok, dan hangen daar verschillende hoeden en petten van je vader. En misschien hangt er wel een sportpetje met de clubnaam erop en in de kleuren van de club die hij bewondert. Een beetje achteraf weggemoffeld. Als hij deftige visite krijgt, heb je kans dat hij zegt dat het van jou is. Je bent in ieder geval blij dat hij het zondags als hij naar zijn club gaat, niet meer achterstevoren opzet waardoor hij zo'n dik rood hoofd krijgt, alsof hij een gewelddadige hooligan is. Maar stel je nou eens voor dat je thuiskwam en de hele kapstok hing vol met de wonderlijkste hoofddeksels. Tulbanden met opzichtige kokardes waaruit struisvogelveren ontspruiten als donzig vuurwerk, kolbakken waarvoor een halve beer ontveld moet zijn, baretten met bedenkelijke optooiing, alsof er een grote verkleedpartij gaat plaatsvinden of dat ze de toneelbenodigdheden voor de opera Aïda van Verdi zolang bij jullie in de hal gestald hebben. Dan zou je toch wel mooi uitkijken voor je vriendjes mee naar huis nam, want ze zouden zo rondvertellen dat je vader er in een nachtclub nog wat bijverdiende als travestiet.

De soep wordt snel verorberd tot bedrog.

Dit is een voorpublicatie uit het boek `De spiegel van Rembrandt' van Jan Wolkers dat deze week verschijnt naar aanleiding van de Rembrandttentoonstelling die morgen in het Mauritshuis in Den Haag opengaat. Het is het zesde deel in een reeks kunstboekjes voor kinderen van uitgeverij Waanders, Zwolle i.s.m de Kunsthal in Rotterdam en kost f 24,95. Eerdere deeltjes gingen o.a. over Vincent van Gogh, Mesdag en Mondriaan.

    • Jan Wolkers