Ramsj

Göran Burenhult (red.): Hedendaagse traditionele culturen; de overleving van inheemse volken vanaf 1500 n.C. Gebonden, Kosmos 1996, van ƒ99,- voor ƒ39,95. Boekhandel de Bengel Dordrecht, Steehouder Boeken Utrecht.

Laatste deel van de Geïllustreerde geschiedenis van de mensheid, een vijfdelige reeks onder auspiciën van het American Museum of Natural History, waaraan tientallen bekende historici en antropologen meewerkten. Aandacht in dit deel voor onder meer de Naga's, voormalige koppensnellers uit de bergen van Assam, voor de Palawa's van Tasmanië en de Zuid-Amerikaanse Yanomami. Ook de andere stuk voor stuk prachtig geïllustreerde delen liggen bij de Bengel en Steehouder: De eerste mensen, Mensen in de steentijd, Beschavingen van de Oude Wereld en Beschavingen van de Nieuwe Wereld. Alle delen van ƒ99,- voor ƒ39,95.

Maarten Steenmeijer: Mythenbouwers van de Nieuwe Wereld. Ingenaaid, Wereldbibliotheek 1996, van ƒ34,50 voor ƒ9,95. Het Martyrium A'dam, Roelants Nijmegen.

Goed geschreven inleiding in het werk van de belangrijkste moderne Spaans-Amerikaanse schrijvers, met als hoofdthema de opvallende mengeling van `exacte feiten, mythologische beelden en fantastische elementen' die de literatuur uit de Nieuwe Wereld van oudsher kenmerkt. Aan bod komen o.a. Márquez, Borges, Cortázar en Vargas Llosa, voorafgegaan door een hoofdstuk over het Scheepsjournaal van Columbus. Ook bij Het Martyrium en Roelants: Een manier om ongeluk te bestrijden, een literaire autobiografie waarin Vargas Llosa zes van zijn eigen romans analyseert en zijn bewondering uitspreekt voor het werk van Borges. Van ƒ39,90 voor ƒ17,50.

David Wells: Mysterieuze & fascinerende raadsels; de opwindendste hersenkrakers uit de wiskunde. Paperback, Bert Bakker 1997, van ƒ49,90 voor ƒ14,95. Boekhandels aangesloten bij de ICOB (info 0172-437231). De Slegte.

Introductie in `de wereld van de wiskunde' en alles wat daar aan bewijzen en stellingen bij komt kijken. D.m.v. honderden vraagstukken, puzzels en andere hersenkrakers wordt de lezer stevig aan het werk gezet. Zo kan hij zich buigen over Steiner-netwerken, magische vierkanten of de geheimzinnige doos van rabbijn Ben Moses.

V.S.Naipaul: De terugkeer van Eva Perón. Pbk, Atlas 1995, van ƒ39,90 voor ƒ12,50. Steven Sterk Utrecht.

Bundeling van drie befaamde (reis)reportages/essays: Michael X en de Black Power-moorden op Trinidad (`een geschiedenis van kolonialisme en modieus antikolonialisme'), De terugkeer van Eva Perón, gebaseerd op een verblijf van Naipaul in Buenos Aires tijdens het roerige jaar 1972, kort voor de aanvang van de militaire dictatuur, en Het einde van John Sunday, een terugblik uit 1992 op de `Vuile oorlog' en de val van de Argentijnse junta.

Hans Warren: Ik ging naar de Noordnol; natuurdagboek 1936-1942. Gebonden, Bert Bakker 1996, van ƒ39,90 voor ƒ12,50. ICOB.

`Warrens natuurdagboek roept op zintuiglijke manier een verloren wereld op van geuren en kleuren, van vogels en stemmingen die bij eertijds hoorden,' aldus Kester Freriks in NRC Handelsblad over dit boek, een voorloper van Warrens eigenzinnige Geheim Dagboek waaraan hij in 1942 zou beginnen. Veel levende natuur in deze aantekeningen (vooral vogels), maar ook beschrijvingen van de harde winters uit het begin van de jaren 40, en de commotie in Zeeland na de Duitse inval.

Martin Fido: The dramatic life & fascinating times of Oscar Wilde. Gebonden, Chancellor Press 1997, van ƒ59,60 voor ƒ26,95. Nayler & Co Den Haag.

`Mr Fido has done a very good job,' schreef The Times Literary Supplement naar aanleiding van dit boek dat oorspronkelijk in 1973 verscheen. En inderdaad: in betrekkelijk kort bestek weet Fido een treffend beeld te schetsen van de Engelse `Naughty Nineties' van de vorige eeuw en de dramatische hoofdrol daarin van Wilde. Alle ruimte voor kennissen en tijdgenoten van Wilde, zoals Swinburne, Whistler, Beardsley en Sarah Bernhardt.

Louis Frédéric: Borobudur. Gebonden, Abbeville Press 1996, van ƒ295,- voor ƒ160,-. Premsela Amsterdam.

Monumentale studie over de Borobudur, het reusachtige boeddhistische tempelcomplex in Centraal-Java, dat in 1983 werd gerestaureerd. De schitterende foto's gaan vergezeld van een uitvoerige tekst, onder meer over de politieke en religieuze omstandigheden op Java ten tijde van de bouw van de tempel (omstreeks 800). Boek besluit met zwartwitfoto's van alle wandreliëfs.

Mark Kishlansky (e.a.): The unfinished legacy, a brief history of Western civilization. Paperback, HaperCollins 1993, van ƒ49,90 voor ƒ14,95. Scheltema Holkema Vermeulen Amsterdam, Donner Rotterdam.

Bijna duizend bladzijden Europese geschiedenis, vanaf de klassieke oudheid tot aan de val van de Sovjet-Unie. Het gaat hier om de ingekorte versie van Kishlanskys Civilization in the West, waarbij wel alle kenmerken van het origineel zijn behouden: de invoeging af en toe van stukjes kunstgeschiedenis, en de nadruk op sociale geschiedenis, de rol van de vrouw, en het alledaagse leven in een bepaald tijdvak.

    • Henk Lagerwaard