Polderretoriek

Terwijl FNV en CNV eendrachtig zaken doen met de werkgevers, dreigt een kleine vakbond het poldermodel om zeep te helpen. De Unie, een doorgaans weinig opvallende vakbond voor kantoorklerken, ontpopt zich tot luis in de pels. Voorzitter Jacques Teuwen slaat wild om zich heen. Door een schamele drie procent meer loon te eisen ,,strooien FNV en CNV de leden zand in de ogen'', roept hij. ,,Er is véél meer te krijgen'', want ,,de marktsector is jarenlang afgeknepen''. En wie profiteert daarvan? ,,De werkgevers natuurlijk.'' Nog even, en de leden ,,keren de vakbeweging de rug toe''.

Ouderwetse vakbondsretoriek, en dat van een bond die is aangesloten bij de oerdegelijke vakcentrale voor Middelbaar en Hoger Personeel (MHP), die zich net als FNV en CNV altijd netjes gedraagt volgens de regels van het poldermodel. CNV-voorzitter Doekle Terpstra is het gedrag van De Unie dan ook in het verkeerde keelgat geschoten. ,,Het wordt hoog tijd dat MHP orde op zaken stelt en De Unie tot de orde roept'', aldus Terpstra.

MHP-voorzitter Verhoeven zit ongetwijfeld met het geschil in zijn maag. Onlangs zinspeelde hij in HP De Tijd nog op een fusie tussen zijn vakcentrale en de CNV. Wat zei hij toen ook weer? ,,Wat beleid en politiek betreft zijn we nog verschillend, maar als je echt wil samengaan, is het een kwestie van willen.''

Jochen van Barschot