PKK stuurt `vredesgroep'

De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) gaat een `vredesgroep' naar Turkije sturen met brieven voor de autoriteiten in Ankara. Dat heeft de leiding van de PKK gisteren bekendgemaakt in een verklaring die per fax aan het pro-Koerdische persbureau DEM is gestuurd.

In de verklaring zegt de PKK dat de afvaardiging van de `vredesgroep' een antwoord is op de oproep, woensdag, van leider Abdullah Öcalan. Deze liet via zijn advocaten weten dat hij het op prijs zou stellen als één groep van de PKK met wapens en al naar Turkije zou komen als een uitdrukking van de ,,goede wil'' van de beweging. De PKK, aldus Öcalan, onderstreept door de afvaardiging van de groep dat het de beweging ernst is een einde te maken aan het conflict met de Turkse regering.

Het is onduidelijk wanneer de `vredesgroep' naar Turkije komt en waar zij het land binnen zal proberen te komen. Het is overigens zeer onwaarschijnlijk dat Ankara daadwerkelijk met de afvaardiging om de tafel zal gaan zitten omdat Ankara in het verleden steeds heeft geweigerd met `terroristen' te onderhandelen. Premier Ecevit zei gisteren wel dat ,,de overgave van gewapende leden (van de PKK red.) beschouwd zal worden als een positieve ontwikkeling''. Volgens Ecevit worden PKK'ers die zich overgeven, met ,,tolerantie'' behandeld. Öcalan liet eerder al vanuit zijn gevangenis op het eiland Imrali weten dat de huidige mogelijkheden tot amnestie die de Turkse wet biedt, niet voldoende zijn om PKK-leden te overreden om zich over te geven aan de Turkse autoriteiten.

Begin oktober buigt het Hof van Cassatie zich over het doodvonnis van Öcalan. Volgens veel waarnemers is het nieuwste ,,vredesinitiatief'' van de PKK een nieuwe poging om het leven van haar leider te redden. Als het Hof het doodvonnis bevestigt, komt het tot stemming in het Turkse Parlement.