Philips hunkert ongesplitst naar plaats in wereldtop

Niet alleen meedoen, maar ook de spelregels bepalen. Dat is de ambitie die de top van Philips heeft geformuleerd. Philips wil een industry shaper zijn, in het Angelsaksische jargon van de strategie. Wat het betekent? Philips hunkert naar de jaren van de opkomst van de televisie. Toen werd vanuit Eindhoven de trend gezet en de wereld bediend.

Ook nu zet Philips de toon in bepaalde industrieën, zo verklaarde gisteren Jan Oosterveld, belast met Philips' strategie. Maar de markten voor licht en scheerapparaten, waarop het concern de lakens uitdeelt, vervullen een bijrol in de elektronicabranche.

Hoe Philips de begerenswaardige positie van industry shaper wil bereiken en in welke sector of sectoren moet in de loop van 2000 duidelijk worden. Maar Oosterveld waarschuwde dat het geen grootse en meeslepende aankondiging zal zijn. President Boonstra beloofde kort na zijn aantreden `een strategie', en lost die belofte niet echt in.

Goede voorbeelden van concernstrategieën zijn er voldoende. Het Finse Nokia bepaalt waar het in de mobiele communicatie naar toe gaat – dat zou Philips ook wel willen – en Dell heeft met zijn Internetverkopen de pc-branche op zijn kop gezet. En niet alleen specialisten hebben succes. Oosterveld ziet in het nog altijd sterk groeiende en op de beurs zeer gewaardeerde General Electric een aanwijzing dat een conglomeraat bestaansrecht heeft.

Onder meer door een publicatie in The Wall Street Journal verweert Philips zich dezer dagen weer tegen de suggestie dat opsplitsing van het concern een goed idee zou zijn. De Volkskrant meldde vanmorgen dat Philips uitgewerkte plannen voor splitsing heeft voorgelegd aan de raad van commissarissen. Het is niet voor het eerst dat deze discussie binnen Philips wordt gevoerd.

De vraag is of de top ook bereid is daaruit consequenties te trekken. De woorden van Oosterveld duidden gisteren eerder op het tegendeel. Philips is `tevreden' met zijn huidige zeven bedrijfsonderdelen en wil die laten meedoen met de wereldtop.

Als die bedrijfsonderdelen rendementen gaan behalen die passen bij zo'n leidende positie, zal de roep om splitsing wel weer verstommen, zo veronderstelde Oosterveld gisteren.