`Onafhankelijkheid van Kosovo zit er niet in'

De Kosovo-Albanezen moeten hun streven naar onafhankelijkheid van Kosovo opgeven, omdat die onafhankelijkheid de politieke stabiliteit op de Balkan in gevaar brengt.

Dat heeft gisteren de secretaris-generaal van de NAVO, Javier Solana, gezegd tegen journalisten in Washington. Solana vertrekt begin oktober als secretaris-generaal; hij is in Washington om er afscheid te nemen.

De Kosovaren ,,zullen een statuut moeten accepteren'' dat neerkomt op minder dan onafhankelijkheid, aldus Solana. Als de internationale gemeenschap instemt met een wijziging van de grenzen van Servië zal het moeilijk worden een trend in de richting van verdere fragmentering van de Balkan en wellicht zelfs van Rusland te keren. Solana voegde daaraan toe dat in geen enkele resolutie van de Verenigde Naties en in geen enkele uitlating van leiders van de internationale gemeenschap de kwestie van de onafhankelijkheid serieus wordt genomen. De Kosovaren ,,zullen dat moeten accepteren'', aldus Solana, ,,omdat ze anders niet binnen een georganiseerde gemeenschap met hun buren kunnen leven''.

Solana gaf tijdens het gesprek met de pers ook uiting aan zijn scepsis over Hashim Thaçi, de leider van het deze week opgeheven Kosovo Bevrijdingsleger UÇK en `premier' van een zelfbenoemde `regering' van Kosovo. De vertrekkende secretaris-generaal van de NAVO tekende aan dat Thaçi nooit in enige functie is gekozen. ,,U denkt nu misschien dat [de gematigde Kosovaarse leider] Ibrahim Rugova van het politieke toneel is verdwenen; dat is misschien niet het geval. U denkt misschien ook dat Hashim Thaçi nu de grote leider is. Dat is hij misschien niet.'' Volgens Solana is het van het grootste belang verkiezingen te houden in Kosovo. ,,Als dat niet gebeurt lopen we het risico leiders te hebben die geen werkelijke steun hebben.'' (Reuters, AFP)